ERP Sistemi Nedir? Kurumsal Kaynak Planlaması KKP
ERP Sistemi Nedir? Kurumsal Kaynak Planlaması KKP. Kurumsal Kaynak Planlama veya ERP, çeşitli iş fonksiyonlarını ve hedeflerini desteklemek için tasarlanmış yazılım paketlerini tanımlamak için kullanılan bir terimdir. Şimdi ERP sistemlerini nedir inceleyelim.
Kurumsal Kaynak Planlama (ERP)
Kurumsal Kaynak Planlama yani ERP sistemi genellikle imalat, sipariş girişi, depo yönetimi, nakliye, satış ve dağıtım ve daha pek çok konuda yazılım sistemlerini içerir. Bilgisayarın icat edildiği andan itibaren, bilgi sistemini kullanarak iş deneyimini ve yaşam tarzını iyileştirmeye yönelik sürekli süreçler olmuştur ve ERP çözümleri de aynı şeyi yapmaya çalışmaktadır.
Basit bir ifadeyle ERP, çeşitli süreçleri ve verileri tek bir birleşik sistem içinde entegre etme yöntemidir. Kuruluşlardaki departmanlar arasında veritabanlarının organize yapısını ve bakımını sağlamak için çeşitli öncü ticari kuruluşlar tarafından sunulan birçok kurumsal kaynak planlama sistemi vardır. Şimdi, ERP ve ERP uygulaması hakkında birkaç gerçeği belirleyelim.
SEE: ERP Yazılımı Nedir? Bilinmesi Gereken En İyi Bulut ERP Programları
ERP Sistemleri Tarihi
1960 yılında icat edilen ERP Kurumsal Kaynak Planlama Sistemleri, envanter kontrolü ve yönetimine dayalı çeşitli ERP yazılım çözümleri ile sonuçlanan envanter kontrolüne odaklandı. Birkaç yıl sonra odak, organizasyonlarda dağıtım yönetimi faaliyetlerini organize etmek için üretim kaynakları planlamasına kaydı.
Mühendislik, insan kaynakları yönetimi, satış ve dağıtım, finansal yönetim, proje yönetimi, müşteri ilişkileri yönetimi vb. alanları kapsayan birçok yazılım çözümü geliştirildi. Kurumsal Kaynak Planlaması terimi, kurumsal gereksinimlerle artan ilgisi nedeniyle ortaya çıktı.
KOBİ ERP Uygulamaları
ERP, başladığında yalnızca büyük işletmelerle sınırlıydı. Ancak yıllar içinde küçük ve orta ölçekli şirketler de ERP uygulamasını benimsedi. Çok fazla veri akışını yöneten kurum veya kuruluşlar, daha iyi veri yönetimi için ERP sistemlerini benimseyebilir. Organizasyonlarda yaşanan farklı süreçler için tasarlanmış farklı ERP çözümleri bulunmaktadır.
Satış ekibi, satış verilerini organize bir şekilde yönetmek için ERP satış ve dağıtım çözümlerini benimseyebilir. İK departmanı, işe alma, ücretlendirme ve bordro vb. dahil olmak üzere insan kaynakları ayrıntılarını korumak için İKY çözümünü kullanabilir. Finans departmanı, organizasyonlarda finansmanı daha iyi yönetmek için finansal çözümleri kullanabilir.
Dolayısıyla bir organizasyonda farklı süreçler için birçok ERP sistemi ve çözümü mevcuttur. Bir kurumsal kaynak planlama sistemini uygulamak için dikkatli bir tasarım ve yapılandırılmış bir operasyon gereklidir. İdeal olarak, daha küçük ERP sistemlerinin hazırlanması, daha büyük ERP sistemlerine kıyasla daha az zaman alır. Bir sürecin verilerinin bir ERP sistemine taşınması, ERP uygulamasında en kritik kısımdır. Verileri bir ERP sistemine geçirmenin birkaç adımı vardır:
- Taşınacak gerekli verilerin belirlenmesi
- Geçiş için zaman aralığını planlama
- Veri şablonları oluşturma
- Veri taşıma araçlarına karar verme
- Veri taşıma kurulumlarını seçme
- Gerekli verilerin arşivlenmesi
ERP uygulamasında ustalaşmak için, kurumsal kaynak çözümleri konusunda hem bilgi hem de uygulamalı uygulama gerekir.
Kurumsal Kaynak Planlama Sistemlerinin Avantajları ve Dezavantajları
ERP sistemlerinin uygulanmasının en çarpıcı avantajı, verilerin bir yerden başka bir yere kolayca aktarılabilmesidir. Daha iyi veri yönetimi ile birlikte ERP ile kurum verilerinin güvenliği sağlanır. Bu tür diğer avantajlar arasında hızlı işe alım süreci, hızlı müşteri teslimatı sayılabilir.
ERP uygulamasının en büyük dezavantajlarından biri maliyettir. Ayrıca zaman zaman, yazılım o kadar karmaşıktır ki, aynı şeyi çalıştırmak için daha fazla zaman harcar.
Okumaya Devam Edin:
Dijital Şirket ve Dijital Çalışma Alanı Nasıl Oluşturulur?
Güncel ve Gelecek 5 Seyahat Teknolojisi Trendi
Başarılı Dijital Pazarlama Geleneksel Pazarlamanın Yerini Alıyor
Otel Restoran Otomasyon Programı ve Rezervasyon Facebook Chatbot