Optik Filtre ve Emici/Dikroik Filtre Türleri
Optik Filtre ve Emici/Dikroik Filtre Türleri. Çok sayıda Optik Filtre türü olmasına rağmen hepsi aynı temel işlevi yerine getirir; belirli bir dalga boyu veya renk aralığındaki ışığı iletirken, kalan renk spektrumunun geçmesini önler.
Optik Filtre Türleri
Optik filtrelerin iki genel kategorisi vardır : Emici ve Dikroik filtreler.
Emici filtreler, seçilen organik veya inorganik bileşiklerin eklendiği camdan yapılma eğilimindedir. Bu eklenen bileşikler, diğer dalga boylarını iletirken belirli dalga boylarını absorbe etmeye (özünde bloke etmeye) hizmet eder.
Dikroik filtreler, emici filtrelerin neredeyse tam tersini yapar: Seçilen dalga boylarını absorbe etmek yerine yansıtırlar ve ardından kalan dalga boylarını iletirler. Her iki optik filtre tipinin de çok sayıda işlevi vardır, ancak özelliklerinin çoğunu optik kaplamalardan alan dikroik filtrelerdir; filtre kaplamalarının kalınlığına ve özelliklerine bağlı olarak, hassas dalga boyu aralıkları yansıtılabilir veya iletilebilir.
Bu, dikroik filtreleri özellikle bilimsel alanda etkili kılar. Kameralar aynı zamanda film özelliklerine göre ışık dalga boylarını ayırmak için dikroik filtrelerden de yararlanır.
Emici ve dikroik filtrelere ek olarak, aşağıdakiler de dahil olmak üzere başka filtre türleri de vardır:
Monokromatik Filtreler
Monokromatik filtreler yalnızca tek bir rengi (dar dalga boyu) iletir.
Kızılötesi Filtreler
Bu tür ısı emici filtre görünür ışığı iletir ancak orta kızılötesi ışık spektrumlarını engeller. Akkor ampuller kızılötesi filtrelere bağlıdır.
Ultraviyole Filtreler
Işık spektrumunun ultraviyole aralığını etkili bir şekilde engelleyen ultraviyole filtreler, kızılötesi filtre gibi görünür ışığı iletir. Bu tür filtre genellikle kameralarda kullanılır çünkü film ultraviyole ışığa duyarlıdır, oysa insan gözü değildir. Gözün algıladığı şekliyle bir görüntüyü filme kaydetmek için, tüm ultraviyole dalga boylarının filtrelenmesi gerekir.
Nötr Yoğunluk Filtreleri
Nötr yoğunluk filtreleri, her dalga boyunun yalnızca bir kısmını filtreleyerek ışığın tüm dalga boylarını daha az yoğun hale getirir. Belirli logaritmalarla birleştirilmiş filtrenin optik yoğunluğu, her dalga boyunun ne kadarının bloke edileceğini tam olarak belirler. Bu tür filtreler fotoğrafçılıkta kullanışlıdır çünkü kullanıcının parlak ışıkta bile doğru bir şekilde görüntü yakalamasına olanak tanır. Nötr yoğunluk filtreleri emici veya yansıtıcı olabilir.
Uzun Geçiş Filtreleri
Genellikle renkli camdan yapılan bu filtre türü, kızılötesi, ultraviyole ve görünür ışık gibi renk spektrumunun daha uzun dalga boylarını iletir. Uzun geçiş filtreleri daha kısa dalga boylarını bloke eder ve sıklıkla floresans mikroskobunda emisyon filtreleri olarak görev yapar ve dikroik (tek yönlü) aynaların önemli bir bileşenidir.
Kısa Geçiş Filtreleri
Kısa geçiş filtreleri, uzun geçiş filtrelerinin tam tersi işlevi görür: uzun dalga boylarının aksine kısa dalga boylarını iletirler. Bunlar renkli cam filtrelerdir ve uzun geçişli filtrelerle aynı uygulamalarda kullanılırlar ancak zıt sonuçlara ve etkilere ulaşırlar.
Bant Geçiren Filtreler
Bir uzun geçişli ve bir kısa geçişli filtre birleştirildiğinde ortaya çıkan cihaz bir bant geçiren filtredir. Bant geçişli filtreler, kısa geçişli ve uzun geçişli filtrelerden daha az ışık iletmesine rağmen, filtredeki katmanların sayısı, geniş veya dar bir ışık aralığını iletecek şekilde değiştirilebilir.
Polarizasyon Filtreleri
Polarize filtreler, filtrenin polarizasyonuna bağlı olarak ışığı engeller veya iletir. Su veya parlak yüzeyler gibi yansımalar yüksek düzeyde polariteye sahiptir; güneş gözlüklerinde ve bazı kamera lenslerinde kullanılan türdeki polarize filtreler, yansımaya neden olan spektrumun bir kısmını engelleyerek daha iyi görünürlük sağlar.
Polarizasyon filtreleri, yüksek düzeyde ultraviyole ışık içeren gökyüzü gibi renkli fotoğrafçılıktaki parlak bileşenleri karartabilir. Ayrıca son görüntüdeki görünümlerini en aza indirerek yansımaların yönetilmesine de yardımcı olabilirler.
Okumaya Devam Edin:
- Devre İçi Test (ICT) Nedir? ICT Testi Nasıl Çalışır?
- Elektronik Terimler Kısaltmaları ve Elektronik Teknik Terimler Sözlüğü
- Müşteri Hizmetleri İçin Yapay Zeka Sohbet Robotları – ChatBot