Akıllı ŞehirlerTeknoloji Haberleri

7 Akıllı Bina Sistemleri Otomasyon Teknolojisi

7 Akıllı Bina Sistemleri Otomasyon Teknolojisi. Belki de hiçbir teknoloji trendinin tesis yönetimi üzerinde “akıllı” bina teknolojilerine yapılan yatırımdan daha büyük bir etkisi olmamıştır.

Akıllı Bina Sistemleri

Halihazırda milyarlarca dolarlık bu pazar, optimize edilmiş iklim kontrolünden akıllı otoparklara ve kendi kendini temizleyen banyolara kadar değişen teknolojinin yanı sıra bilinen ve diğer birçok kullanım örnekleriyle hızla büyüyor.

Bunu, anahtar içgörülere dönüştürülebilen sabit bir ham veri akışı oluşturan tamamen entegre bir sensör, aktüatör ve mikroçip ağı aracılığıyla yapar. Bu tür içgörüler daha sonra maliyete erişim ve daha fazla genel verimlilik gibi sürekli iyileştirmeler için kullanılır.

Akıllı Bina Nedir?

Akıllı Bina, bina yaşam döngüsü boyunca en düşük maliyet ve çevresel etkiyle bina sakinlerini üretken kılan (örneğin aydınlatma, termal konfor, hava kalitesi, fiziksel güvenlik, temizlik ve çok daha fazlası) faydalı bina hizmetleri olarak tanımlanır.

Akıllı binalar, çeşitli bina özelliklerini izlemek, verileri analiz etmek ve binanın ortamını ve işlemlerini optimize etmek için kullanılabilecek kullanım modelleri ve eğilimleri hakkında içgörüler oluşturmak için Nesnelerin İnterneti (IoT) cihazlarını ( sensörler, yazılım, çevrimiçi bağlantı) kullanır.

Akıllı teknoloji, binanız üzerinde size daha fazla kontrol sağlarken, akıllı bina teknolojisi yalnızca gelişmiş “komuta ve kontrol” mekanizmalarından (bina yönetim sisteminiz veya BMS gibi) çok daha fazlasıdır.

Bu, Hizmet Otomasyonu gibi bir platformun gerçekten cesaretini gösterdiği ve tüm bu karmaşık verileri, özellikle tesis yöneticileri için özel olarak tasarlanmış eyleme geçirilebilir bilgilere dönüştürdüğü yerdir.

Yaygın akıllı bina teknolojilerinin birçoğu birbiriyle örtüşme ya da birbirleriyle sık sık etkileşim kurma eğiliminde olduğundan, her biri ayrı bir işlevsellik katmanı sağladığı için bunları ayrı ayrı ayırt etmek önemlidir.

Bugün mevcut olan en etkili akıllı bina teknolojilerinden 7 tanesine genel bir bakış yapıyoruz:

Akıllı Binalarda Nesnelerin İnterneti (IoT)

Belki de en önemli ve yaygın akıllı bina teknolojisi olan Nesnelerin İnterneti (IoT), bilgi alışverişi ve analizi için birden fazla cihazı (sensörler veya mikroçipler gibi) bağlamak için ortak bir İnternet Protokolü (IP) platformunu kullanan ve her cihazın optimizasyonunu yapan bir sistemdir.

IoT otomatik olarak kontrol eder. Bir binanın tamamında toplandığında, varlıkların baştan sona dijitalleşmesine ve dolayısıyla verimlilikte anında iyileştirmeler yapılmasına olanak tanır.

IoT, kendi kendine öğrenen termostatlar ve akıllı kamu hizmetleri ölçüm cihazları gibi “akıllı ev” kullanım durumlarında en çok öne çıkan hale geldi. Son zamanlarda, ticari ve endüstriyel ortamlarda, hem dahili operasyonları iyileştiren (örneğin IoT özellikli Varlık Durumu Yönetimi yoluyla) hem de bina sakinlerinin deneyimini geliştiren çok sayıda uygulama ortaya çıktı.

Çoğu durumda, IoT özellikli cihazlar kontrol edilir ve bir mobil uygulama aracılığıyla İnternet üzerinden bağlanır. Bu da onları kullananlar için kullanışlı ve kullanıcı dostu bir deneyim sağlar.

Ticari tesislerde güçlü bir IoT uygulaması mı? Akıllı tuvaletler. İster inanın ister inanmayın, tuvaletlerin kalitesi ve temizliği (veya yetersizliği) genellikle bina sakinlerinden en fazla şikayeti oluşturur ve müşterileri kolayca uzaklaştırır.

IoT sensörleri sorunları daha ortaya çıkmadan çözer. Örneğin akıllı sabun ve kağıt havlu dağıtıcılar, seviyeler düştüğünde temizlik ekiplerini dijital olarak uyarır ve hatta gerektiğinde kendi kendine yeniden stoklama yapar.

Akıllı doluluk izleyicileri, tuvaletin ne zaman dolu olduğunu belirler ve bir mobil uygulama aracılığıyla ziyaretçilerin yaklaşık bekleme süresini öğrenmelerine olanak tanır. Arka uçta, bu tür bir sensör, belirli sayıda ziyaretçi geçtikten sonra temizlik ekiplerini de planlar.

Yapay Zeka ve Makine Öğrenimi

IoT gibi Yapay Zeka (AI), son zamanlarda oldukça ilgi gören ancak sıklıkla yanlış anlaşılan bir terimdir. AI, makinelerin veya yazılımların insan davranışını ve zekasını taklit ettiği, bilgiyi hem edinme hem de uygulama becerisine sahip bir süreçtir.

Bu, insan müdahalesi olmadan makine veya yazılım içinde otomasyona (temelde karar verme) izin verir. Genellikle AI ile eşanlamlı olarak karıştırılan Makine Öğrenimi (ML), aslında AI gerçekleştirmek için bir tekniktir : Bir makinenin bilgi veya beceri kazandığı süreci ifade eder.

AI uygulamaları akıllıca bina içinde, özellikle AI kolayca IOT sensörler ve cihazlar ile entegre olması durumu. Bu tür cihazlar, nesneleri ve ortamları hiyerarşik olarak anlamak için derin öğrenmeyi uygular, öğrenilen kullanıcı tercihlerine göre ayarlamalar veya geçmiş eğilimlerin bir analizini yapar.

Örneğin, yapay zeka ve Nesnelerin İnterneti etkin bir varlık yönetimi sistemi, normal çalışırken makinenin enerji alımı veya çıkışı hakkında “öğrendiği” bilgilere dayanarak, varlık işleyişindeki anormallikleri – sızan bir buzdolabı gibi – tespit edecektir.

Yapay zeka destekli Hizmet Otomasyonu yazılımı daha sonra yaklaşan bakımı tahmin eder ve hatta minimum insan müdahalesi ile iş emirlerini inceler ve onaylar.

Akıllı Bina Otomasyonu

Akıllı Bina Otomasyonu, bir binanın HVAC, aydınlatma, güvenlik ve diğer sistemlerinin merkezi kontrolüne izin veren kapsamlı bir altyapıdır.

Bina Otomasyonu, bir Bina Yönetim Sistemi (BMS) veya Merkezi bir dijital veya mobil merkez olan Bina Otomasyon Sistemi (BAS) tarafından kontrol edilir. Bu sistemler IoT çözümleriyle de uyumludur ve sıcaklık, nem, elektrik, su basıncı vb. gibi önemli faktörleri izleme ve kontrol etme yeteneğine sahiptir.

Bina Otomasyonunun faydaları arasında, merkezi bir ağ ve dikkatlice hizalanmış kontrollerin bir sonucu olarak artan enerji verimliliği, azaltılmış işletme maliyetleri ve gelişmiş kullanıcı konforu yer alır.

Örneğin, bir Bina Otomasyon Sistemi, birinin konferans odasının ışıklarını açtığını kaydettiğinde belirli bir konferans odasında klimayı açmak ve havalandırmayı artırmak için programlanabilir. Hatta AI ve IoT teknolojileriyle birlikte çalışır.

Örneğin bu konferans odasının her Salı 10: 00-11: 00 arasında kullanıldığını ve ardından birkaç dakika önceden iklim ayarlarını değiştirdiğini “öğrenmek”.

Hava Dronları

Dronlar yalnızca hava fotoğrafları çekmek veya paketler teslim etmek için değerli değildir. Akıllı destek sağlamak, birçok rutin veya zaman alıcı görevi üstlenmek ve çalışanları daha önemli şeylere odaklanmaya ayırmak için bir bina veya perakende alanında da kullanılabilirler.

İnsansız hava aracı” olarak tanımlanan dronlar uzaktan çalıştırılır ve aynı zamanda otonom olarak çalışmak için AI kullanabilir.

“Akıllı” bir ofis alanı, perakende tesisi ve hatta bir bakkal için, insansız hava araçları operatörlerine fayda sağlayan çok çeşitli görevleri tamamlar.

Süresi dolmuş ürünler için rafları taramaktan çatıdaki makineler gibi ulaşılması zor ekipmanları incelemeye, izinsiz girenleri tespit etmeye kadar bir ofis binasında, günün her saatinde dakika ayrıntılarını algılayan ve işlev gören ek bir kolay manevra kabiliyetine sahip “göz” grubu olarak hizmet ederler. Daha da iyisi, dronlar uygun maliyetli, çevik ve konuşlandırılması nispeten kolaydır.

Yapı Bilgi Modellemesi (BIM)

Bina Bilgi Modellemesi (BIM), bir tesisin fiziksel ve işlevsel özelliklerini kaydeden ve görüntüleyen akıllı bir 3B model tabanlı süreçtir.

Tarihsel olarak, BIM öncelikle AEC (mimarlık, mühendislik ve inşaat) uzmanları tarafından kullanılmıştır. Ancak son zamanlarda tesis yönetimi bağlamında daha yaygın hale gelmiştir.

Hem tesis bakımı hem de sürekli kullanım için oldukça pratik bir kaynak olan BIM, gerçek zamanlı varlık profillerine erişimin yanı sıra varlık konumlarına ilişkin gelişmiş farkındalığa (tam olarak belirli bir elektrik devresinin veya parçasının makine bir duvarın arkasına yerleştirilir).

Coğrafi bilginin ötesinde, mekansal farkındalık, ışık analizi ve yapı bileşenlerinin miktarları ve özellikleri hakkında içgörüler sağlar.

Bu tür görsel ve mekansal bilgiler, tesis onarımları veya tadilatları sırasında inanılmaz derecede faydalıdır. BIM yazılımı kullanılarak, esasen bir duvar nesnesi “yakalanabilir” ve başka bir yere yerleştirilip yerleştirilemeyeceğini belirlemek için onu hareket ettirebilir.

Bu süreç, alanın daha iyi kullanılması ve artan bina verimliliği için fırsatları ortaya çıkarır. Ek olarak, BIM, alana fiziksel olarak dokunmak zorunda kalmadan sonsuz test senaryolarına izin verir. Bu da daha az arıza süresi ve daha az iş gücü harcaması anlamına gelir.

Artırılmış Gerçeklik (AR)

Artırılmış gerçeklik (AR), öğeleri bilgisayar tarafından üretilen duyusal girdilerle desteklenen gerçek dünya ortamının canlı, kopyalanmış bir görüntüsüdür.

Tipik olarak bir kamerayı ve tablet, akıllı telefon ve hatta gözlük gibi bir tür görüntüleme cihazını içeren artırılmış gerçeklik, gerçek olmayan bir nesneyi kişinin gerçek, fiziksel çevresinin görüntüsünün üzerine yerleştirir.

Tesis yönetimi için AR teknolojisi, BIM ile birlikte kullanıldığında özellikle yararlıdır. Örneğin, çeşitli alışılmadık elektrikli ve mekanik ekipmanlarla dolu bir fabrika odasını incelerken bir çift ​​AR etkin gözlük ( Microsoft HoloLens gibi ) taktığınızı hayal edin.

Mevcut BIM modelleriyle programlanan gözlükleriniz, her bir ekipman parçası üzerinde “gezinen” dijital gösterimleri görüntülemenize olanak tanır, tanımlama ve ek ayrıntı sağlar. Bu bilgiler, yazılı talimatlar, uyarılar, kurulum tarihleri ​​ve sorun giderme tarihlerini içerebilir. Bunların tümü özellikle kesinti veya acil durumlarda yararlıdır.

Akıllı Bina Tasarımında Sanal Gerçeklik (VR)

Sanal gerçeklik (VR), bilgisayar tarafından oluşturulan sensör girişini bir adım öteye taşıyarak, fiziksel dünyayı kapatarak ve izleyiciyi gerçekçi, sanal bir ortama aktararak eksiksiz bir daldırma deneyimi yaratır.

VR, modelleme aşamasında tasarım ve inşaat endüstrileri tarafından kullanışlı bir araç olarak zaten benimsendi. VR destekli modeller, bir müşterinin önerilen bir binayı sanki mekana giriyormuş gibi deneyimlemesine olanak tanır.

Müşteri etrafta yürüyebilir, pencereleri ve merdivenleri inceleyebilir ve herhangi bir inşaat başlamadan önce tamamlanmış yapının deneyimini ve akışını hissedebilir.

Tesis yönetimi endüstrisinde sanal gerçeklik hala yaygın olmaktan uzak olsa da, teknoloji son yıllarda daha güçlü ve uygun fiyatlı hale gelmeye başladı. Potansiyel faydalar çok geniştir: Dinamik kalite kontrolleri, 3B dahili tasarım incelemesi ve hatta sanal gözden geçirmeler, VR ekipmanı ile mümkün hale getirilmiştir.

VR verileri ayrıca tesis yönetimi yazılımına aktarılabilir ve bakım ve koruma için kullanılabilir. Birkaç yeni şirket, FM bağlamında VR’yi keşfetmeye çoktan başladı.

Akıllı Bina Endüstrisi

Çalışmalara göre, akıllı bina endüstrisinin 2017’de 7,45 milyar dolarlık önceki piyasa değerini dört katına çıkararak 2023 yılına kadar 33,7 milyar dolarlık net değere ulaşması bekleniyor. Bu istatistiğin arkasındaki itici güç muhtemelen artan baskıya bağlanıyor.

Daha fazla çalışan üretkenliği, kolaylaştırılmış tesis yönetimi ve iyileştirilmiş müşteri deneyimi gibi ek avantajlarla birlikte “daha yeşil” hale gelmek ve genel enerji tüketimini azaltmak için işletmelere.

Ancak bu avantajlar, maliyetli “akıllı” teknolojilere yapılan harcamaları haklı çıkarmak için yeterli yatırım getirisi sağlıyor mu? Cevap yankılanan bir evet. Akıllı bina teknolojileri özellikle bir Servis Otomasyon platformuyla entegre edildiğinde – tesis yönetimi sürecini modernize edebilir. Bu da onu sonradan akla gelenlerin aksine iş operasyonları için stratejik bir işlev haline getirir.

Makine öğrenimi yeteneklerine sahip yüksek oranda bağlantılı bir altyapı, tesis yönetimi ekipleri için sıradan, tekrarlayan görevlerin (iş emirlerini manuel olarak taramak gibi) yükünü ortadan kaldırır ve bunun yerine bir işletmenin müşterisi, çalışanı ve kullanıcı deneyimini optimize etmede temel bir rol oynamalarına olanak tanır.

Özellikle marka çalışma süresi ve varlık yönetiminde tasarruf söz konusu olduğunda, gelir üzerinde anında bir etkiye sahiptir.

Operasyonlar üzerindeki potansiyel etkisini ve uzun vadeli ticari sonuçları tam olarak anlamak için akıllı bina teknolojisinin maliyet-fayda analizlerini dikkatli bir şekilde yürütülmelidir. İlk değişiklikler yıkıcı olsa da, “hızlı öğrenin, hızlı başarısız olun” zihniyeti geçişi kolaylaştıracaktır.

Sonuçta, bu teknolojiler gün geçtikçe daha akıllı hale geliyor ve geçici bir modadan çok daha fazlasını sunuyor.

Related Articles

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Back to top button