Drone

Drone FPV Kamera Teknolojisi Nedir ve Kullanım Alanları

Drone FPV Kamera Teknolojisi Nedir ve Kullanım Alanları. FPV kameralar küçük, hafif ve makul fiyatlıdır. FPV kamera, bir video vericisi kullanarak gerçek zamanlı videoyu yere indirmek için bir drone üzerine monte edilmiştir. FPV kamera, dronun nerede uçtuğunu ve ne gördüğünü sanki kendi gözleri varmış gibi görmenizi sağlar.

Drone FPV Kamera Teknolojisi Nedir?

Drone bağlı olarak FPV vericisi, canlı video sinyalini Uzaktan Kumanda ekranınıza, monitörünüze, akıllı telefon cihazınıza, tabletinize veya FPV gözlüklerinize gönderir.

DJI FPV ‘de bulduğunuz gibi FPV kameralar, FPV Teknolojisi ‘ni kullanarak 5 mil uzağa uçabilen bazı yeni dronlarla daha yükseğe ve daha uzağa uçmanıza izin verir. Askeri dronlar veya büyük ileri teknoloji insansız uçaklar, FPV teknolojisini kullanarak binlerce mil uçabilir.

Bu gönderi, FPV kamera sistemleri ve teknolojileri nedir sorusuna cevap vermektedir. Burada CMOS veya CCD görüntüleme sensörleri, Görüş Alanları (FOV), TVL, Dinamik Aralık ve çok daha fazlasını içeren küçük tüketici, ticari ve FPV yarış dronlarında en son FPV kamera teknolojisini açıklıyoruz.

Okumaya Devam Edin: En İyi Drone Tavsiyeleri ve Fiyat Performans 2021

Dronlardaki FPV kamera teknolojisini anladığınızda, FPV canlı videonun mesafesini genişletme ve değişiklik yapma bilgisine sahip olursunuz.

Drone FPV Kamera Kullanımı

Özel FPV Kameralar

Drone’nuzda zaten GoPro, Foxeer Legend veya Runcam HD gibi bir HD kamera kullanıyorsanız, canlı bir video beslemesi almak için video vericiyi doğrudan kameraya bağlayabilirsiniz.

Bu, çoğu hava fotoğrafçılığı dronu için oldukça yaygındır. Çünkü bir fotoğraf çekmeden veya çekmeden önce kameranızın çerçevesinde ne olduğunu görmenizi sağlar.

Bununla birlikte, aksiyon kameranızı FPV için kullanmanın dezavantajı, hepsinde gecikme sorunları olmasıdır. Gecikme tipik olarak 100 ila 200 ms (milisaniye) civarında olmasına rağmen, genel uçuş ve çekimde neredeyse hiç fark edilmez. Ancak bu gecikme farkı, FPV yarış uçakları için çok yavaştır.

Saatte 50 mil hızla uçarken (deneyimli bir FPV yarışçısı için tipik bir hız), 100 ms gecikme, dronunuzun videoyu almadan önce yaklaşık 6 fit gideceği anlamına gelebilir. Bu da bir engeli kaçırmanız veya ona çarpmanızdaki fark anlamına gelebilir.

Özel bir FPV kamera kullanarak, FPV sisteminiz çok daha düşük bir gecikmeye sahip olacaktır. 40 ms’den daha az gecikme beklediğiniz şeydir.

Bu yazının geri kalanında, özel bir FPV kamera kullanmaya karar verdiğinizi varsayacağız ve özel bir FPV kamera kullanırken göz önünde bulundurmanız gereken ilgili hususları tartışacağız.

FPV Kamera Görüntü Sensörleri – CCD veya CMOS

FPV kameranızın görüntü sensörü performansını etkileyecektir. FPV kameralar, bir CMOS veya bir CCD sensörü kullanır. Peki hangisi daha iyi?

Görüntü kalitesi açısından kısa cevap, CCD sensörlerinin daha iyi olmasıdır. Bununla birlikte, CCD sensörleri daha pahalıdır ve FPV uygulamaları için görüntü kalitesindeki küçük bir iyileşme her zaman ekstra maliyeti haklı çıkarmaz.

CMOS Kamera Sensörleri Daha İyi Olduğunda

Yukarıda bahsedildiği gibi CMOS kameraların temel avantajı, CCD kameralardan daha ucuz olmaları ve FPV uygulamaları için yeterince iyi performansa sahip olmalarıdır.

FPV Yarış Drone ‘nuzu düşürmeniz alışılmadık bir durum olmadığından, as bir FPV pilotu olsanız bile maliyet önemli bir faktör olabilir. Kameranız quadcopter’inizin önüne monte edildiğinden, genellikle darbeyi emen ilk şey budur.

İlgili Makale: Videografi ve Hava Fotoğrafçılığı İçin Alabileceğiniz 8 Drone

Bununla birlikte, en iyi FPV yarış karelerinde, kameranın tam etkiyi almasını önlemek için yerleşik bir tür kamera koruması vardır.

CMOS kameralar da genellikle daha hafiftir ve CCD’den daha az güç kullanır. Bu sadece bazı mikro drone’larda gerçekten önemlidir. Ancak yine de onların avantajlarından biridir.

Genel olarak çoğu drone pilotu, geniş erişilebilirlikleri ve maliyetleri nedeniyle CMOS kameraları kullanır. Şu anda bu 800 TVL CMOS 1.4 kamerayı FPV için öneriyoruz.

CCD Kamera Sensörleri Daha İyi Olduğunda

CCD kameralar, tüm görüntünün aynı anda yakalandığı anlamına gelen global bir deklanşör kullanır. CMOS kameralar bir döner deklanşör kullanır ve görüntüyü yukarıdan aşağıya piksel piksel yakalar ve bu da yuvarlanma efekti oluşturur.

FPV uygulamaları için bu genellikle, drone’nuzda titreşimler olduğunda istenmeyen jöle etkisine neden olduğu anlamına gelir. CCD kameralarda bu sorun yoktur ve genellikle daha geniş bir dinamik aralığa sahiptir. Çok parlak ve çok karanlık koşullarda daha iyi performans gösterdikleri anlamına gelir. CMOS kameralardan daha iyi.

FPV Kamera Video İletim Gecikmesi

FPV kameranızın gecikmesi, kameranın görüntü sensöründen gelen tüm bilgileri işlemesinden kaynaklanır. İşlem ne kadar hızlı olursa gecikme o kadar düşük olur.

GoPro gibi aksiyon kameraları, son derece ayrıntılı görüntüleri (4k’ye kadar) işlerken aynı zamanda FPV vericinize canlı video çıkışı sağlar.

Bu, işlemek için çok daha fazla bilgiye sahip oldukları anlamına gelir. Bu nedenle çoğu yüksek tanımlı aksiyon kamerası, çok daha düşük çözünürlüklerde çalışan özel bir FPV kameradan çok daha yüksek gecikme değerlerine sahiptir.

Daha önce tartışıldığı gibi, genel uçuşla neredeyse hiç fark edilmese de, çoğu drone pilotu bir yarış drone ile uçarken özel bir FPV kamera kullanmayı tercih ediyor.

Saatte 50 mil hızla uçarken 100 ms gecikme gecikmesi, dronunuzun pilot videoyu almadan önce yaklaşık 6 fit seyahat edeceği anlamına gelebilir. Çoğu durumda, drone pilot fark etmeden önce düştü.

Çoğu FPV kameranın gecikme süresi 40 ms’den azken, çoğu aksiyon kamerasının gecikme süresi 140 milisaniye veya daha fazla olacaktır.

GoPro, son derece popüler bir kameradır ve birçok dron, GoPro düşünülerek üretilmektedir. Kendi drone’nuzu yapıyorsanız ve FPV kameranız olarak bir GoPro kullanmak istiyorsanız, bu ilk video size nasıl yapılacağını gösterecektir.

Gecikme Ölçümü

FPV ekipmanınızın gecikmesini kolayca ölçebilirsiniz. Tek yapmanız gereken, FPV kameranızın çıktısı FPV monitörünüzde görünecek şekilde bir zamanlayıcıya veya kronometreye bakmasını sağlamaktır.

İkinci bir kamera ile aynı çekimde hem kronometrenin hem de FPV monitörünüzün fotoğrafını çekersiniz. Zamanlayıcı ve FPV monitörün fotoğrafında görünen süreyi karşılaştırarak, sinyalin FPV kameranızdan FPV monitörünüze, yani gecikme süresine ulaşmasının ne kadar sürdüğünü görebilirsiniz.

FPV kameranın yaklaşık 100 milisaniye gecikme süresine sahip olduğu aşağıda bunun bir örneği gösterilmektedir. İşte düşük gecikmeli video aktarımının tüm alanıyla ilgili başka bir makale.

FPV Kamera TVL Çözünürlüğü

Çoğu FPV kamerası analog video üzerinde çalıştığı için, çözünürlüğü dijital videoda yaygın olan gerçek piksel sayıları yerine TV hatlarında veya TVL’de ölçeriz.

TVL, kameranın yatay çözünürlüğünün bir ölçüsüdür. TVL çözünürlüğü ne kadar yüksekse, kamera tarafından yakalanan daha yüksek ayrıntılı bir görüntü anlamına gelecektir.

Genel olarak, eğer yapabiliyorsanız, daha yüksek bir TVL çözünürlüklü kamera almak her zaman daha iyidir. Bununla birlikte, renk üretimi, gecikme süresi ve dinamik aralık gibi diğer faktörler de çok önemli olduğundan, resmin ne kadar iyi olduğunu belirleyen tek faktör TVL değildir.

Kameralar için yaygın TVL çözünürlükleri 420, 480, 600, 800 ve 1000 TVL çözünürlüğüdür.

Kaç TVL Çözünürlüğe İhtiyacım var?

İnternette, standart bir analog FPV vericisi aracılığıyla beslenebilen maksimum TVL hakkında çok fazla tartışma var. En önemli faktör, FPV monitörünüzün veya gözlüklerinizin çözünürlüğü olacaktır.

Çoğu FPV gözlüğü yaklaşık VGA çözünürlüğü (800 x 480) olduğundan, 800 TVL veya daha düşük bir FPV kamera gerekli olacaktır.

DJI şu anda piyasada FPV kamera, Hava Ünitesi, Gözlükler ve Uzaktan Kumanda içeren yüksek çözünürlüklü iletim sistemi dahil olmak üzere 3 FPV gözlüğüne sahiptir. Canlı video, olağanüstü düşük gecikme süresinin yanı sıra mükemmeldir.

DIY drone’larda, yarış drone’larında ve robotlarda kullanılabilen Digital FPV sistemi dahil olmak üzere tüm DJI Goggles burada gözden geçirilmiştir.

FPV Vericisinin Bant Genişliği

Diğer faktör, daha yüksek çözünürlüklerin daha fazla bant genişliği gerektirdiği FPV vericinizin gerçek bant genişliğidir. Verici bant genişlikleri konusunda bilgim oldukça sınırlı olduğundan, henüz kesin bir cevap bulamadım. Ancak anlayabildiğim kadarıyla genel fikir birliği, kullanabileceğiniz maksimum TVL çözünürlüğünün 600 TVL olmasıdır.

Ancak çeşitli forumlardaki bazı kişiler 1000 TVL’ye kadar çıkabileceğinizi iddia ediyor. 600 TVL’nin üzerindeki çözünürlük farkını söyleyemiyorum.

FPV Kameralar ve Görüş Alanı

FPV kameranın Görüş Alanı (FOV), aşağıda gösterildiği gibi bir açıyla tanımlandığı şekilde etrafını ne kadar görebildiğinin bir ölçüsüdür.

Görüş Alanı ve Lensler

Bir FPV kamera satın alırken, bazen görüş alanını açı olarak değil, mm cinsinden lens odak uzaklığı ile belirtirler. Aşağıdaki tablo , her bir lensin yaklaşık görüş alanını görmek için kullanılabilir . İnsan gözünün odak uzaklığı yaklaşık 2.97 mm’dir;

  • 1,2 mm lens – 185 °
  • 1,7 mm lens – 170 °
  • 2,1 mm lens – 158 °
  • 2,5 mm lens – 147 °
  • 2,8 mm lens – 130 °
  • 3,0 mm lens – 127 °
  • 3,6 mm lens – 92 °
  • 4,0 mm lens – 88 °
  • 6,0 mm lens – 78 °

Genellikle FPV uygulamaları için, daha geniş bir alanı görmenize izin verdiği için daha yüksek bir görüş alanına sahip olmak daha iyidir.

Bununla birlikte, bu bazen ufkun genellikle aşağıda gösterildiği gibi eğimli olduğu görüntüleri bozabilir. En yeni dronlar , bu varil balık gözü etkisinden etkilenmeyen kameralara sahiptir.

Burada, daha geniş bir görüş alanına sahip bir hava kamerası varil balık gözü bozulmasına bir örnek. Namlu Balık Gözü Etkili FPV Kamera Geniş Görüş Alanı

Hangi Görüş Alanı En İyisidir?

Bazı pilotlar dar görüş alanını tercih ederken, diğerleri daha geniş görüş alanı kullanmayı tercih ediyor. Çeşitli kameraları denemek en iyisidir, uçarken rahat edeceğiniz bir görüş alanı bulur. Bazı FPV kameralar, çeşitli lensleri içeri ve dışarı değiştirmenize izin verir, bu da çeşitli görüş alanlarını kolayca deneyebileceğiniz anlamına gelir.

FPV Kamera Dinamik Aralığı

FPV kameranızın dinamik aralığı, kameranızın bir görüntünün çok karanlık ve çok parlak alanlarındaki ayrıntıları ne kadar iyi kaydedebileceğini belirler. Aşağıda bir örnek gösterilmiştir. Geniş Dinamik Aralık kapalı olduğunda, gölge alanlar, Geniş Dinamik Aralık (WDR) etkinleştirildiği zamana kıyasla çok az ayrıntı gösterir.

Genelde ufka bakacağınız için bu, FPV uçuşu için önemlidir ve çok belirgindir. Kameranız düşük bir dinamik aralığa sahipse, herhangi bir ayrıntı görmenize izin vermeyecek şekilde, zemini siyah yaparak ufkun üzerine odaklanacaktır.

Bunun için basit bir çözüm, kamerayı hafifçe aşağı doğru eğmektir, böylece her zaman daha fazla zemin görürsünüz. Ardından kamera, zeminin gökyüzü biraz soluk görünmesini sağlamak için pozu ayarlayacaktır.

Bir kameranın dinamik aralığı genellikle yayınlanmamaktadır. Ancak günümüzde çoğu FPV kamera, kutudan çıkar çıkmaz geniş dinamik aralığa sahip olacak şekilde ayarlanmıştır. Satın almadan önce mağaza asistanına sormak veya belirli bir FPV kameranın incelemelerini okumak en iyisidir.

FPV Kameralar – Kızılötesi Kesim / Hassas

Genel olarak, ister FPV ister genel hava sinematografisi olsun, çoğu kameranın içine yerleştirilmiş bir kızılötesi kesim filtresi vardır. IR ışığı videonun biraz soluk görünmesine neden olabileceğinden, bir IR kesme filtresi, herhangi bir kızılötesi ışığın kamera sensörüne ulaşmasını engeller.

Kameraya bir IR kesim filtresi ekleyerek video çok daha parlak ve canlı renklere sahip olacaktır. IR kesme filtreli bir FPV kamera seçmek çok daha iyidir (ürün bundan bahsetmiyorsa, bunun nedeni endüstri standardı olarak oluşturulmuş bir FPV kamerasına sahip olmasıdır).

Şimdi, IR duyarlı bir kameraya sahip olmak istediğinizde bazı özel durumlar var, özellikle düşük ışıkta. IR duyarlı kameralar, kameraya daha fazla ışık girmesine izin verdiği için alacakaranlıkta ve şafakta daha iyi görmenizi sağlar.

FPV Kameralar IR Kesme Filtresi Hassas ve Engellendi

İletim Menzilini Genişletmek İçin FPV Kameralar

Canlı video aktarımınızın menzili 1,5 mil (2,4 km) ise ve daha fazla uçmak istiyorsanız, video aktarım aralığını bazı küçük değişikliklerle genişletebilirsiniz.

Çok Yönlü ve Yönlü Kazanım Antenini Birlikte Kullanma
Canlı video almanın ideal yolu, tek yönde maksimum videoyu elde etmek için hem yönlü bir anten kullanmaktır. Ardından, yönlü antenin dışına ve arkasında hareket ettiğinizde FPV canlı videoyu almak için çok yönlü bir antenle birlikte bir çeşitlilik denetleyicisi kullanın.

Bunun anlamı, uçarken çok yönlü antenin daha güçlü sinyale sahip olacağı alanlar ve yönlü antenin daha güçlü sinyale sahip olacağı diğer alanlar olacaktır. Bir çeşitlilik kontrolörü, yönlü anten ile çok yönlü anten arasında geçiş yapacaktır.

Çeşitlilik Denetleyicileri
En az iki kablosuz video alıcısını birbirine bağlamak için bir çeşitlilik denetleyicisi kullanılır. Çok kanallı çeşitlilik kontrol cihazlarını çok kolay bir şekilde satın alabilirsiniz. Birçok drone meraklısı kendi 2, 4 ve 6 kanal çeşitlilik kartlarını oluşturur.

Bir Çeşitlilik Kurulu aynı anda 2 farklı kanalı alabilmeli ve otomatik olarak en iyi antene geçebilmelidir. Çeşitlilik Alıcısı olarak da bilinen Çeşitlilik Kurulu’na bir örnek FR632’dir.

FPV Gece ve Yıldız Işığı Kameraları

Yukarıda tartışıldığı gibi, kameraları düşük ışıkta kullanırken, IR’ye duyarlı bir filtreye sahip olmak işleri iyileştirebilir. Daha karanlık koşullarda çalışacak şekilde tasarlanmış birkaç özel kamera da vardır, bu da karanlık olduğunda gün batımı veya gün doğumu sırasında uçmanıza olanak tanır.

Pek çok ülkede gece uçmak yasal olmamakla birlikte mümkündür. Burada iki seçenek var. Birincisi , çok düşük ışık koşullarında çalışmasını sağlayan çok düşük lüks hassasiyetine sahip bir starlight FPV kamera kullanmaktır .

Işık hassasiyeti veya minimum aydınlatma, kameranın kullanılabilir kalitede bir görüntü oluşturması için gereken en küçük ışık miktarını ifade eder. Minimum aydınlatma, bir lüminesans ölçüsü olan lüks (lx) cinsinden sunulur.

Genel olarak Drone FPV Kamera, aşırı pozlama yapılmaması koşuluyla, sahnede mevcut olan ışık ne kadar fazla olursa görüntü daha iyi olacaktır. Işık miktarı yetersizse, görüntü parazitli veya karanlık olacaktır.

Diğer seçenek, IR filtresi olmayan bir kamera kullanmak ve FPV drone’nuzun önünü aydınlatmak için bazı IR LED ışıkları kullanmaktır. Ancak, bu yalnızca kızılötesi ışığın sıçrayabileceği diğer nesnelere yakın yere alçaktan uçarken işe yarar.

İlgili Makaleler

Bir Yorum

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu