Drone

Görsel Görüş Hattının Ötesi (BVLOS) Nedir?

Görsel Görüş Hattının Ötesi (BVLOS) Nedir? Görüş hattı drone operasyonlarında kritik bir kavramdır ve bununla ilgili kısaltmalar çoğalmaya başlamıştır. BVLOS ve BLOS arasındaki temel ayrımları yıkıyoruz.

Drone Operasyonlarındaki En Önemli Kavram “Görüş Hattı” (LOS)

İnsansız hava aracı sistemleri (UAS veya drone’lar) dünyası hızla gelişiyor ve drone operatörlerinin ve havacılık düzenleyicilerinin anlayabileceği yepyeni bir dizi kısaltma getiriyor.

Drone operasyonlarındaki en önemli kavramlardan biri “Görüş Hattı”dır (LOS). Mevcut kuralların birçoğu, bir drone’un görüş alanı “içinde” mi yoksa “ötesinde” mi çalıştırıldığına bağlıdır. Ancak genel görüş hattı kavramı içerisinde bir dizi önemli ayrım vardır ve yüzeysel olarak aynı şeyi ifade ediyor gibi görünen terimlerin aslında oldukça farklı anlamları vardır.

Böyle bir ayrım BVLOS (görsel görüş hattının ötesinde) ve BLOS (görüş hattının ötesinde) terimleri arasındadır. Çoğunlukla birbirlerinin yerine kullanılırlar ancak gerçekte aynı şey değildirler. BVLOS nedir bakalım.

Görsel Görüş Hattının Ötesi (BVLOS) Nedir?

Düzenleyicilerin kullandığını görme olasılığınız en yüksek olan terim Görsel Görüş Hattı veya VLOS‘tur. Bu, drone pilotunun veya bazı durumlarda ikincil bir gözlemcinin, uçuş sırasında her zaman drone’u kendi gözleriyle görebilme yeteneğiyle ilgilidir.

VLOS günümüzde neredeyse tüm ticari ve rekreasyonel drone uçuşları için bir gerekliliktir. Buradaki düşünce, drone’u kullanmaktan sorumlu olan kişi veya kişilerin onu görebilmesi durumunda, drone’un sorun yaşaması durumunda, şiddetli rüzgara yakalanırsa veya bir şeye çarpacak gibi görünüyorsa, uygun eylemi gerçekleştirebilmesidir.

Görsel Görüş Hattının Ötesi (BVLOS), drone‘u kullanmaktan sorumlu kişi veya kişilerin uçuşunun bir kısmı veya tamamı boyunca onu fiziksel olarak göremediği operasyonları ifade eder.

BVLOS uçuş türleri büyük farklılıklar gösterir ancak drone’nun aşağıdakileri yapması gereken uçuşları içerir:

  • Uzun mesafeler üzerinden uçun: örneğin bir petrol boru hattında hasar olup olmadığını incelemek veya uzak bölgelere tıbbi malzeme ulaştırmak için.
  • İnsanlar için tehlikeli veya erişilemeyen alanlarda uçun: örneğin orman yangını veya su baskını olan bir alanı araştırmak veya bir geminin yakıt deposunu incelemek için.
  • Çıplak gözle açıkça görülemeyecek kadar yüksek bir yükseklikte uçun: örneğin çok yüksek bir binadaki yangın hasarını araştırmak için.
  • Çok sayıda görsel engelin olduğu bir alanda uçun: örneğin şehir merkezindeki bir kaza alanına ilk müdahale ekiplerinin önünde uçmak veya şehir içi ve banliyö ortamlarında paket teslimatı için.

Bunların hepsi gelecekteki drone kullanımı için kritik kullanım durumlarıdır. Büyük ölçüde drone’un, hava sahası düzenlemelerine uygun olarak kararlar almasına olanak tanıyan bir navigasyon sistemine ve yoluna çıkan uçakları otomatik olarak tespit edip bunlardan kaçınacak bir sisteme (DAA) sahip olmasını gerektirir.

Bu tür sistemler hızla gelişiyor ve bunun sonucunda düzenleyiciler bazı BVLOS uçuşlarını ihtiyatlı bir şekilde onaylıyor. Örneğin, 2018 gibi erken bir tarihte ABD merkezli Airobotics, madencilik operasyonlarının güvenliğini artırmak amacıyla BVLOS uçuşları için FAA onayını aldı. 2021’de Birleşik Krallık Sivil Havacılık Otoritesi, Sees.ai’ye yapay zeka teknolojisini kullanarak otonom drone uçuşlarını denemesi için bir BVLOS lisansı verdi.

Okumaya Devam Edin…

Yapay Zeka Müzik Yapma ve Şarkı Söyletme Ücretsiz Cover
IMU Kalibrasyon Nedir? IMU Kalibrasyonu Nasıl Yapılır ve Hatalar
DJI Drone Kaybettim Ne Yapmalıyım? Drone Takip
Farklı Sektörlerde Drone’ların Geleceği
Yeni Başlayanlar İçin Drone Fotoğrafçılığı Rehberi

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu