Endüstri

Titreşim Sensörü Nedir? Titreşim Nasıl Ölçülür?

Titreşim Sensörü Nedir? Titreşim Nasıl Ölçülür? Titreşim sensörü, belirli bir sistem, makine veya ekipman parçasındaki titreşimin miktarını ve sıklığını ölçen bir cihazdır. Bu ölçümler, varlıktaki dengesizlikleri veya diğer sorunları tespit etmek ve gelecekteki arızaları tahmin etmek için kullanılabilir.

Arızaları Azaltmak İçin Titreşim Nasıl Ölçülür?

Ekipman sağlığını takip etmek için kullanılan teknolojilerden biri Titreşim İzleme ‘dir. Titreşim sensörleri, bakım ekiplerine önemli varlıklar dahilinde ekipman arızasına yol açabilecek koşullar hakkında fikir vermek ve böylece büyük onarım ihtiyacını ortadan kaldırmak için kullanılabilir.

Ekipman Titreşimlerini Neden İzlemeniz Gerekiyor?

Günlük operasyonlarında ağır ekipman kullanan her işletme, titreşimlerin izlenmesinden yararlanabilir. Bunu yapmanın avantajları aşağıdakileri içerir:

  • Ekipman Hasarının Nedenlerini Anlayın

Bir ekipman parçası aşınma belirtileri göstermeye başladığında, titreşim analizi kök neden analizine (RCA) yardımcı olabilir. Varlık içindeki titreşimleri izleyerek titreşimlerin temel kaynağını ve ardından gelen hasarı takip edebilirsiniz.

  • Onarım İhtiyaçlarını Takip Edin

Titreşim izleme RCA’ya yardımcı olsa da, kestirimci bakımda kullanıldığında gerçekten parlıyor. Bir CMMS‘ye veya benzer bir sisteme bağlandığınızda titreşim verilerini gerçek zamanlı olarak takip edebilirsiniz. Verilere yansıyan tehlikeli derecede yüksek düzeyde titreşim gördüğünüzde, bağlı varlık üzerinde onarım çalışması yapmanız gerektiğini anlayacaksınız.

  • Ekipmanın Genel Sağlık Kontrolünü Yapın

Durum izleme, titreşim sensörleri de dahil olmak üzere büyük ölçüde sensörlere dayanır. Temel varlıklardan gelen titreşim verilerini izleyerek bunların belirli zaman aralıklarında nasıl performans sergilediğini görebilirsiniz.

Örneğin, sisteminizi şu anda yeni malzemeleri işleyecek şekilde uyarlıyorsanız, titreşim izleme, belirli ekipman parçalarının aşırı aşınma olmadan bunu halledip gerçekleştiremeyeceğini görmenize yardımcı olabilir.

SEE: Piezoelektrik Basınç Sensörü Nedir? Sensör Çalışma Prensibi

Titreşim Sensörü Nasıl Çalışır?

Bir titreşim sensörü bir varlığa doğrudan bağlanır veya onu kablosuz olarak izler. Yerleştirildikten sonra, sensörün türüne bağlı olarak (bununla ilgili daha fazla bilgi aşağıdadır) çeşitli yollarla varlıktaki titreşimleri algılayacaktır. Zamanla cihazdan iki tür veri alacaksınız:

Sıklık
İlk veri türü frekanstır veya titreşimin ne sıklıkta meydana geldiğidir. Belirli bir varlıkta titreşimde ne zaman ani artışlar meydana geldiğini takip ederek temel nedenleri tam olarak tespit edebileceksiniz.

Yoğunluk
Alacağınız ikinci veri noktası, titreşimin meydana geldiği andaki yoğunluğudur. Bir ekipmandan ne kadar çok titreşim alırsanız, yoğunluk ölçümleri de o kadar yüksek olur.

İpucu: “Frekans” kelimesi bağlama bağlı olarak farklı şekillerde kullanılır. Burada titreşimdeki zirvelerin ne sıklıkta meydana geldiği anlatılmaktadır. Diğer bağlamlarda, titreşimin kendisinin dalga boyuna atıfta bulunabilir (yoğunluk ölçümlerine yansıyabilir).

Bu iki tür veri toplandıkça CMMS’niz bunları varlığın geçmişine kaydedecek ve bu daha sonra bir karşılaştırma noktası olarak kullanılabilecektir. Arızalar meydana geldikçe verilere yansır ve sisteminiz, mevcut verileri geçmiş eğilimlerle karşılaştırarak gelecekteki arızaları ve arızaları tahmin edebilecektir.

Titreşim Algılamayı Kullanan Makine Çeşitleri

Titreşim sensörleri çok çeşitli makinelerin sağlığının izlenmesinde oldukça etkilidir. Aslında makinelerin yüzde 90’ı titreşim izlemeden faydalanabiliyor. Aşağıda birkaç örnek verilmiştir.

Su pompaları
Su pompaları, su ve atık su endüstrisindeki önemli ekipmanlardır. Su pompaları ve kondenserler çalışmayı durdurursa binlerce insanı temiz suya erişimden mahrum bırakabilir ve çevreye büyük zararlar verebiliriz.

Titreşim sensörleri, su pompaları ve kondansatörlerdeki yatakların, motorların ve fanların sorunsuz çalışmasını sağlamaya yardımcı olarak, okumalar biraz kabalaşmaya başlarsa olası sorunlara ilişkin gelişmiş uyarı sağlar.

Motorlar, dişli kutuları ve kayışlar
Motor, dişli kutusu veya kayış sistemine sahip herhangi bir varlık, dönen bileşenlere dayanır; bu, titreşim izlemenin bu makinelerin durum izlemesinde hayati bir rol oynayabileceği anlamına gelir.

Bu tür sistemlerdeki titreşimlerin izlenmesi, bireysel makinelerdeki küçük dengesizliklerin tüm sistemde büyük aksaklıklara dönüşmesini önleyebilir. Örneğin yiyecek ve içecek sektörü motorlu soğutuculardan faydalanıyor. Motor arızalanırsa soğutucu işini yapamaz ve binlerce dolar değerindeki gıda ürünü kaybolur.

Fanlar ve kompresörler
Çoğu endüstriyel makinede ve havalandırma sisteminde kullanılanlar gibi fanlar ve kompresörler, sorunsuz çalışması gereken döner ekipmanlardan yararlanır. Bir fan veya kompresör sistemi dengesizlik veya aşınma belirtileri göstermeye başlarsa, bu durum toplanan titreşim verilerine yansır ve bakım ekiplerinin sistemdeki sorunları onarım maliyetlerini en aza indirecek kadar erken tespit etmesine olanak tanır.

Rüzgar türbinleri
Belki de dönen ekipmanların en büyük parçaları, 5 rpm ile 30 rpm arasında dönen rüzgar türbinleridir. Rüzgar türbinleri üzerinde rutin kontroller yapmak, yüksekliklerin (300 feet’i aşan) ve ilgili rotor hareketleri göz önüne alındığında, zaman alıcı ve tehlikeli olabilir.

Rüzgar türbinlerini izleme maliyetlerini azaltmak ve teknisyenlerin güvenliğini korumak için titreşim izleme, bir rüzgar santralindeki her türbinin mevcut durumu hakkında tutarlı, doğru veriler sağlayabilir. Bir dengesizlik ortaya çıkarsa, bu, onu düzeltmek için bir teknisyen göndermeniz gerektiğinin bir işaretidir.

Rulmanlar
Dönen ekipmanların çoğu, parçaların hareket etmesini sağlamak için rulmanlar kullanır. Mikserler, türbinler, motorlar ve tekerlek aksları, her şeyin düzgün bir şekilde dönmesini sağlamak için rulmanlardan yararlanır.

Rulmanların işlerini yapmaya devam edebilmeleri için yağlamaya ihtiyaçları vardır. Çok uzun süre onsuz çalışırlarsa aşınırlar ve aşınırlar, bu da varlıkta ekstra titreşime neden olur. Gıcırdama insan kulağı tarafından duyulabilir hale geldiğinde çoğu zaman artık çok geçtir; yatak sisteminin muhtemelen değiştirilmesi gerekir.

Rulman sistemlerinin neden olduğu titreşimin takip edilmesi, bakım ekiplerini makinenin yağlama ihtiyacı konusunda uyarabilir ve daha sonra yapılacak daha pahalı onarım masraflarını önleyebilir.

Titreşim Sensörlerini UpKeep CMMS ile Birleştirme

Titreşim sensörlerinden en iyi şekilde yararlanmak için sonuçları toplayıp analiz edebilen bir sisteme ihtiyacınız var. Aksi takdirde, tüm bu enstrümantasyon size pek bir fayda sağlamayacaktır.

CMMS, sensörlerinizden topladığınız titreşim verilerini günlüğe kaydedebilir ve yönetebilir; böylece akıllı bakım kararları vermenize ve hatta işler dengeden çıktığında otomatik olarak iş emirleri oluşturmanıza olanak tanır.

Gerçek zamanlı uyarılar
Sensörleriniz veri topladıkça, CMMS’niz bu bilgiyi günlüğe kaydedecek ve gelecekte sorunların ne zaman ortaya çıkabileceğini tahmin etmek için bunu kullanacak. Titreşim verileri belirli sınırları aştığında, gerçekleştiği anda bir uyarı alırsınız.

Arıza raporları
Verilerden oluşturulan raporlar, ekipmanınızın ne durumda olduğunu görmenize, arızaların ne zaman ortaya çıktığını takip etmenize ve gelecekteki bakım prosedürleri hakkında bilinçli kararlar vermenize yardımcı olur. Bakımı çok erken veya çok geç yapmak yerine tam olarak ihtiyaç duyulduğunda planlayabilirsiniz.

Kolay izleme
CMMS’yi titreşim izlemeyle birlikte kullanmak, makinelerinizi yakından takip etmenize olanak tanıyarak olası sorunları izlemenizi ve gerekli bakım görevlerini planlamanızı kolaylaştırır .

Sonuç

Titreşim sensörleri önemli varlıkların durumunu izlemenin mükemmel bir yoludur. Bireysel ekipman parçalarının nasıl çalıştığı hakkında kesin bilgiler sağlarlar ve sağladıkları veriler, gelecekte bakım ihtiyaçlarının ne zaman ortaya çıkabileceğini tahmin etmenize yardımcı olabilir. Nihai sonuç, daha akıcı bir bakım süreci ve gelişmiş makine sağlığıdır.

Okumaya Devam Edin:

Derin Öğrenmede Keras, Tensorflow ve Pytorch Arasındaki Farklar
GenAIoT Doğal Evrim | IoT, GenAI ve AIoT Entegrasyonu
Kodsuz (No-Code), Düşük Kodlu (Low-Code) Otomasyon Platformu
Hesaplamalı Nörobilim ve Nöromorfik Teknoloji

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu