Akıllı Şehirlerin Oluşturduğu Gizlilik Riskleri
Akıllı Şehirlerin Oluşturduğu Gizlilik Riskleri. Şehirler, toplumun hareketli merkezi, iş, eğlence ve ekonomik faaliyet merkezleridir. Çoğunlukla, şehirlerin gelişen yaşamının ardında, şiddet içeren suçlardan ekonomik yoksulluğa kadar bir tehlike hayaletini gizlemiştir.
Akıllı Şehirlerde Büyümeye Bağlı Gizlilik Riskleri
Şimdi, şehirler 21. yüzyılın taleplerini karşılamak için geliştikçe, yeni tehlikeler ortaya çıkıyor. Altyapı verileri topladığından ve buna göre uyum sağladığından, yeni teknoloji “akıllı” şehirlerin büyümesini sağlıyor.
Yine de geleceğin bu ütopik şehirleri, mahremiyet ve temel insan onuru için kendi içsel risklerinden yoksun değildir. Bu yazıda, bu risklerin nasıl ortaya çıktığını ve en kötü etkilerini azaltmak için neler yapabileceğimizi inceleyeceğiz.
Akıllı Şehir Nedir?
Akıllı Şehir kavramı, teknolojiyi şehirlere entegre etme kavramı keşfedilmeye başlandığında 2000’li yılların başında ortaya çıktı. Günümüzde akıllı bir şehir temelde veri toplama üzerine kuruludur. Örneğin, trafik akışı hakkında bilgi toplamak için trafik ışıkları etkinleştirilebilir ve buna göre trafiği optimize etmek için otomatik hale getirilebilir.
Writinity ve Last Minute Writing’de bir gazeteci olan Samantha Garrett, “Veriler yeni, dalgalı bir manzara oluşturmak için çeşitli yollarla toplanıyor ve analiz ediliyor,” diyor. “Akıllı şehirlere büyük potansiyellerinin yanı sıra gizlilik risklerini de sağlayan bu güçlü yeni veri uygulamaları.” Bakalım bu riskler neler içeriyor.
Okumaya Devam Edin: 7 Akıllı Bina Sistemleri Otomasyon Teknolojisi
Akıllı Şehirlerde Verinin Etkileri
Akıllı şehirler, trafik ışıklarından çöp kutularına kadar internetle birbirine bağlanan bir dizi nesne olan Nesnelerin İnterneti (IoT) ‘nin oluşturulmasıyla üretilir.
Her gün cihazlar artık hareketsiz veya bağımsız değil ve ara bağlantı akıllı şehirler için yeni olanaklar sağlarken, aynı zamanda güvenlik açıkları da yaratıyor. Akıllı cihazlar sokaklarımız için nispeten yeni olsa da, bir süredir evlerimizdeydi ve zarar verici saldırılara maruz kalıyorlardı.
Örneğin 2015 yılında Samsung’un akıllı buzdolaplarının ortadaki adam saldırılarına açık olduğu ve kötü aktörlerin kişisel verilerimize erişmesine izin verdiği ortaya çıktı. Akıllı şehirler büyüdükçe, sadece bireyler değil, verileri ele geçirilebilecek tüm toplumlar.
5G
5G ‘nin şehirlerimize genişletilmesi, şehirler arasında daha hızlı ağ hızları ve potansiyel ücretsiz WiFi vaat ediyor. Bu ütopik fikirler akıllı şehirlerin büyümesi için önemlidir. Ancak 5G aynı zamanda önemli güvenlik riskleri de oluşturmaktadır.
Örneğin 5G kuleleri, 3G veya 4G cihazlarından çok daha fazla cihazın bağlanmasına izin verebilir. Daha fazla cihaz, saldırıya açık daha fazla güvenlik açığı anlamına geliyor. 5G ağları, gizliliğimiz için doğal bir risk oluşturuyor, ancak akıllı şehirlerin kalbinde yer alıyor.
Akıllı Şehirlerin Otonom Nesneleri
Akıllı Cihazlar, çevrelerinde çalışmak için daha uygundur ve akıllı şehirler, akıllı yolları ve akıllı arabaları içerecektir. Bu cihazlara takılan hareket sensörleri ve kameralar, teknolojinin önemli bir parçasıdır ve yine de mahremiyetimiz için doğal tehlikeler yaratırlar.
Bilgisayar korsanları, şehirlerdeki Akıllı teknolojiye ağlar aracılığıyla erişim elde etselerdi, şüphesiz sahiplerini tam anlamıyla gözetleyebilirlerdi. Bu şekilde, akıllı şehirlerde gizlilik risk altındadır.
Gözetim Uçağı
Akıllı şehirlerin potansiyel bir özelliği, çeşitli hizmetler için Dronların genişletilmiş kullanımıdır. Amazon tarafından duyurulduğunda oldukça büyük bir sıçrama yaptı. Yol ağlarını atlayan drone teknolojisi, büyüyen teslimat endüstrisinde devrim yaratma yeteneğine sahiptir.
Ancak bariz gizlilik endişeleri ile birlikte gelir. Gökyüzünü saran insansız hava araçları orduları, şirketlere bahçeler ve çatı pencereleri duyarlı hale geldikçe en samimi anlarımıza bir bakış açısı sağlayacak. Akıllı şehirler, bu teknoloji büyüdükçe gözetim sorunuyla yüzleşmek zorunda kalacak.
Akıllı Şehirlerde Atık Yönetimi
Son olarak, atık yönetimi, şehir yaşamının genellikle gözden kaçan bir yönüdür. Ancak bu, önemine inanıyor ve akıllı şehirlerde atık yönetimi sistemleri, kirliliği azaltmak ve enerji tüketimini optimize etmek için teknolojiden yararlanabiliyor.
Atık verileri ilk başta zararsız görünebilir, ancak araştırmacılar, küçük örneklerden bile verileri tersine mühendislik yaparak atık verilerini bireylere kadar takip etmenin mümkün olduğunu gösterdi. Atık verilerinin anonim hale getirilmesi, bu teknolojiden yararlanmak isteyen akıllı şehirler için bir öncelik olmalıdır.
Sonuç
Akıllı şehirler, ekonomik verimlilikten azaltılmış çevresel etkiye kadar birçok fayda sağlar. Bununla birlikte, vatandaş mahremiyetinden temelde taviz verilirse, akıllı şehirler ütopik bir çağdan ziyade distopik bir çağın şafağını müjdeleyecektir.
Veri toplamanın zorluklarını üstlenmek, akıllı şehirlerin gelişmesi için çok önemlidir.