Yapay Cilt, Robotları İnsansı Dokunuşlara Yaklaştırıyor. Robotlarda yapay deri ve suni deri, insansı dokunuş hissiyatını gerçekten artırıyor mu?
Robotlarda Yapay Cilt, Yapay Deri ve Suni Deri Çalışmaları
Suni deri, yapay deri gibi çalışmalar robotları insansı görünüme ulaştırma yolunda önemli basamaklardır.
Günümüz robotlarının genellikle insanlarla akıllıca ve verimli bir şekilde etkileşime girmesi gerekir. Bu da onlara dokunuşu algılama yeteneği sağlayarak etkinleştirilebilir.
Bununla birlikte, insan derisini taklit etmeye yönelik önceki girişimler, hantal ve karmaşık elektronikler, kablolar ve hasar riski içeriyordu.
See: Kolaboratif Cobot Robot Güvenliği Kılavuzu 2021
Yakın zamanda yapılan bir çalışmada, Japonya’dan araştırmacılar, tıpta, sağlık hizmetlerinde ve endüstride sayısız uygulamaya kapı açan, yüksek performansla dokunsal algılamayı mümkün kılan 3 boyutlu görme kılavuzlu yapay bir cilt inşa ederek bu zorluklardan kaçıyorlar.
Robotlar, yüksek hızlı otomasyon için ilk ortaya çıkışlarından bu yana uzun bir yol kat etti. Günümüzde robotlar tıp, rehabilitasyon, tarım ve deniz seyrüseferinde çok çeşitli rollerde bulunabilir.
Bu rollerin çoğu insan teması gerektirdiğinden, robotların insanlarla güvenli ve akıllı bir şekilde etkileşimde ustalaşması bekleniyor.
Robotlara Dokunuşu Algılama Yeteneği Yapay Cilt
Bu hedefe ulaşmanın bir yolu, robotlara dokunuşu algılama yeteneği kazandırmaktır. Buna göre, dokunsal hisleri tetikleyebilen ve robotların, tıpkı insanlar gibi çevrelerindeki çevreden daha fazla haberdar olmasını sağlayan Yapay Deriler geliştirmek için girişimlerde bulunulmuştur.
Bununla birlikte, dokunsal sensör teknolojisindeki büyük ilerlemelere rağmen, çaba hala zorludur.
Asıl zorluk, basınç, titreşimler, sıcaklık ve ağrı algılama gibi özel işlevlere sahip özellikle yüksek yoğunluklu mekanoreseptörlere sahip doğal cilt yapısının doğal karmaşıklığını taklit etmekte yatıyor. Teknoloji, burada yumuşak Haptik Teknolojisi üzerinde çalışan bir laboratuvarı yönetiyor.
TacLINK Cilt Algılama Sistemi
Robotlarda Yapay Cilt için yeni yapılan çalışmalarda, düşük maliyetli, nispeten basit bir yapıya sahip, yüksek performanslı, vizyona dayalı bir yapay cilt algılama sistemi geliştirildi. TacLINK olarak adlandırılan bu sistem, dokunsal bilgileri işleyebilir ve hatta çevreyle etkileşim üzerine temas kuvvetini ve temas geometrisini belirleyebilir.
Araştırmacılar, yaklaşık 500 cm’lik bir algılama alanında sürekli bir yumuşak suni deri ile kaplı saydam bir akrilik boru üzerinde, TacLINK yapısını göre yüksek elastikiyeti ve pürüzsüzlüğü nedeniyle Suni Cilt imal etmek için silikon kauçuk kullandılar.
Araştırmacılar, sensörleri veya elektronik bileşenleri yapay cildin içine yerleştirmek yerine, bu cildin deformasyonunu izlemek için bu cildin yüzeyine bir dizi işaret koydular. Bu, hacmini, maliyetini ve olası hasar olasılığını büyük ölçüde azalttı.
Görüş sistemi, cildin iç duvarındaki işaretleyicilerini 3 boyutlu yer değiştirmesini izleyen bir stereo kamera oluşturacak şekilde düzenlenmiş iki eş eksenli kameradan oluşuyordu. Ek olarak, araştırmacılar cildin yapısal sertliğini tahmin etmek için bir sonlu eleman modeli (FEM) kullandılar.
Bu iki kaynaktan gelen verileri birleştirerek, temas geometrisini ve temas kuvveti dağılımını aynı anda yeniden oluşturabildiler. Ayrıca, önceki çalışmalardan farklı olarak, bu yöntem birden fazla temas noktası için işe yaradı.
Böylesine olumlu sonuçlarla gelecek nesil dokunma algılama özellikli robotik cihazların yaratılmasından umutlu. Yapay Deri çalışmasında kullanılanlar, döküm yöntemi ile kolayca imal edilebilir.
Parmaklar, bacaklar, göğüs kafaları gibi robotların diğer kısımlarına ve hatta insanlar için akıllı protezler için de uygulanabilir.
Engelli bir kişinin algılamasına izin verir. Aslında, COVID sonrası dönemde robotik avatarlarla uzaktan hizmet verilebilmesi için robotik sistemlerin geliştirilmesi için özellikle uygundur.