Telematik Nedir? Taşımacılık Sektörüne Faydası
Telematik Nedir? Taşımacılık Sektörüne Faydası. Telematik, ulaştırma işinde verileri optimize edebilir ve filo yönetimine yardımcı olabilir.
Taşımacılık Sektöründe Telematik Teknolojisi
Bugün dünya teknolojiyle hareket ediyor ve geçen yıl salgın olduğundan bu yana yıkıcı teknolojinin benimsenmesinde hızlı bir ivmeye tanık olduk. Telematik, taşımacılık sektöründe büyük önemi olan böyle bir teknolojidir.
Telematik, verileri gerçek zamanlı olarak bir kuruluşa geri iletmek için kablosuz cihazların ve “kara kutu” teknolojilerinin kullanılmasını ifade eder. Araştırma ve Piyasalar’a göre, Küresel Telematik pazarının 2021-2026 tahmin döneminde %20,7 ‘lik bir YBBO kaydetmesi bekleniyor.
Gemideki sensörlerin ve GPS takip cihazlarının mevcudiyeti, araçların gerçek zamanlı izlenmesini ve rota programlarının ve teslimat işlemlerinin düzene sokulmasını sağlayacaktır. Telematik ‘in ulaşım ve araç endüstrisine sunduğu bazı faydalara bakalım.
Okumaya Devam Edin: Lojistik 4.0 Akıllı Lojistik Zinciri Yönetimi
Telematik ile Azaltılmış Yakıt Maliyetleri
Telematik, araçların gerçek zamanlı izlenmesini sağlar. Böylece doğru zamanda yakıt israfını veya sızıntısını belirler. Bu, filo yöneticilerinin hızlı adımlar atmasına yardımcı olacak ve bu da yakıt verimliliğini artıracak ve gereksiz yakıt harcamalarını azaltacaktır.
Akaryakıt fiyatları asla istikrarlı değildir ve ekonominin durumuna göre dalgalanmaya devam eder. Filo yöneticileri, veri kaynağı sağlamak ve hayati girdileri filo ile paylaşmak için telematik tarafından sağlanan ekipmanı kullanabilir.
Yakıt optimizasyonu elde etmek için rotaların planlanması, maliyet etkinliğine ve maksimum üretkenliğe yol açacaktır.
Gelişmiş Güvenli Strateji Telematik
Güvenlik, mevcut iş ekosistemi ‘ndeki en önemli endişelerden biridir. Telematik, gerçek zamanlı takip ve izleme yetenekleri sağlayarak araçlar için güvenli bir strateji olmasını sağlar.
Acil bir durumda, konum takibi ve sensörlerden elde edilen gerçek zamanlı veriler sayesinde araçlar daha hızlı yardım alabiliyor.
Diğer bir fayda, araç ve sürücü hakkında sürekli geri bildirim almaktır. Bu, filo yöneticilerinin herhangi bir eğitime ihtiyaçları olup olmadığına karar vermelerine ve tehlikeli sürüş alışkanlıklarını engellemelerine yardımcı olur.
Sensör Destekli Araç İzleme
Sensörler, ister hassas tarım ister sağlık hizmetleri olsun, günümüzün işletmelerinde önemli bir role sahiptir. Telematik, sensörlerin gerçek zamanlı olarak akıllı ve faydalı içgörüler alma yeteneğinden yararlanır.
Sensörler, aracın içindeki en ufak hareketi bile kaydedebilir ve bağlı cihaz veya yazılıma anında veri sağlayabilir. MEMS, düşük maliyetli ve yüksek hassasiyetli sensörler olan araç izleme sensörlerine bir örnektir. Bu sensörler çok kompakttır ve cihazların veya makinelerin bileşenlerine kolayca uyar.
Telematik ile Verimliliğin Hızlandırılması
Telematik, araçların verimliliğini artırdıkça, verimliliği de kademeli olarak artırır. Sürücüler ve yöneticiler arasındaki gerçek zamanlı veri akışı ve sürekli iletişim ile ilişkiyi geliştirmek daha kolay hale geliyor.
Sürücülerle geliştirilmiş koordinasyon, sorunsuz programlamayı ve hassas planlamayı mümkün kılacaktır. GPS’den çıkarılan veriler, herhangi bir trafik gecikmesinin önlenmesine ve olası hava değişikliklerinin belirlenmesine yardımcı olur.
Telematik ‘de Uyum ve Yönetim
Telematik Taşımacılık Teknolojisi, endüstri düzenlemelerine, kurallarına ve standartlarına bağlı kalma sürecini düzenleyerek ve ekleyerek uyumu basitleştirir.
Örneğin bir Telematik Sistemle, emisyon standartlarına, hız sınırlarına vb. uymak daha kolay hale gelir. Otomatikleştirilmiş kilometre gider raporları, Uluslararası Yakıt Vergisi Anlaşması gibi yönetim ve standartların karmaşıklıklarını hafifletecek başka bir avantajdır.
Telematik ile zaman kaybetmeden ve etrafta koşuşturmadan aracı daha iyi tanıyabilir ve kolayca yönetebilirsiniz. Kamyon filosu yönetiminde yaygın olarak kullanılır ve ayrıca BMW gibi popüler markalar tarafından da kullanılır.
Güvenliği, üretkenliği ve geliri artırır. Veri, sistemin sorunları tanımlamasını ve yansıtmasını ve her an gerçek zamanlı bilgi vermesini sağlayan kanı ve ruhudur. Telematik, sensörler, GPS izleyiciler, veri analitiği vb. gibi diğer teknolojilerle entegre edildiğinde verimli bir şekilde çalışır.
Peki, daha iyi filo görünürlüğünü kim istemez ki? Bu nedenle, telematik, nakliye sektöründe sorunsuz bir iş yürütmek için iyi bir seçimdir.