Lojistik 4.0 Akıllı Lojistik Zinciri Yönetimi
Lojistik 4.0 Akıllı Tedarik Zinciri Yönetimi. Makalemizde Lojistik 4.0 olarak adlandırılan Akıllı Lojistik, lojistik yönetimi ve tedarik zinciri yönetiminin (SCM) temel unsurlarına göz atıyoruz.
Akıllı Tedarik Zinciri Yönetimi 4.0 ve Lojistik 4.0
Endüstri 4.0 ‘ın sadece Akıllı Fabrika ya da teknolojilerin uygulanmasından daha fazlası olduğuna değindik.
Lojistik 4.0 ve Tedarik Zinciri Yönetimi 4.0 ya da Akıllı Lojistik Zinciri Yönetimi; Endüstri 4.0, Nesnelerin İnterneti IoT, siber-fiziksel sistemler, gelişen teknolojiler, gelişmiş veri analitiği bağlamında uçtan uca lojistik, AI tarafından sağlanan yarı otonom kararlar ve tedarik zinciri yönetiminin çeşitli yönleriyle ilgilidir.
Endüstriyel IoT çağında tedarik zinciri ve lojistiğin temel unsurlarına, otonom uygulamalara ve siber-fiziksel sistemlere genel bir bakıştan daha fazlasına ihtiyacınız varsa, lojistikte robotların ve kobotların kullanımıyla ilgili makalelerimize göz atmak isteyebilirsiniz.
Nesnelerin İnternetinin (IoT) evrimleri, bağlantılı lojistikte bulut ve gelişmiş analizler veya önce ulaşım ve lojistikte dijital dönüşüm hakkında bilgi edinin.
Lojistik 4.0 Özerk Kararlar ve Uygulamalar
Endüstri 4.0 ‘ın (kısmi) özerklik, zeka ve özerk kararların makinelere ve uca aktarımıyla verilerin bütünsel olması gibi, Endüstri 4.0’daki tedarik zinciri ve lojistik, örtüşmelerin yanı sıra, farklı uygulamalarla da olsa çok benzerdir. Bunlar teknolojiler, insan ve iş yönleri ve unsurları.
Pek çok lojistik türü vardır. Organizasyon, planlama ve bir etkinlik oluşturma lojistiği gibi karmaşık bir şeyin yönetiminden, birçok hareketli parçanın ve sürecin dahil olduğu faaliyetlere kadar birçok lojistik tanımı vardır.
Burada lojistiğe baktığımız şey, bir iş, tedarik zinciri ve Endüstri 4.0 bağlamında şeyleri (mallar, varlıklar, malzemeler, veriler ve daha fazlası ) hareket ettirmenin ikinci anlamındadır.
Lojistikte Akıllı ve Verimli Hareket
Lojistiği, temelde birçok ara adım ve tedarik zincirinin bileşenleri ile A’dan Z’ye tüm bu farklı adımlar boyunca bütüncül bir şekilde akıllı ve verimli hareket ile bir şeyler elde etmek olarak gördüğümüzde ve ona özerklik yönünü eklediğimizde hızlı bir şekilde ne olduğunu görürüz.
Gerçekten bahsettiğimiz uygulama türleri: sürücüsüz taşımadan akıllı konteynerlere, akıllı depoya, akıllı portlara, akıllı raflardan insana ve olası tüm lojistik zincir ve bağlamlarda bilgi alışverişine kadar.
Bu bağlamda büyük bir oyun değiştirici, ulaşım, akıllı limanlar, sınır ötesi deniz taşımacılığı, perakende, dağıtık defter teknolojisi için sayısız kullanım senaryosu ile daha ileride göreceğimiz için blok zinciridir.
Tedarik zincirinde birkaç başka bileşen olduğunu ve dijital bir tedarik zinciri olmadan Lojistik 4.0’ın mümkün olmadığını hayal edebilirsiniz. Ayrıca, Sanayi 4.0’da olduğu gibi, Endüstriyel IoT’nin, tedarik zinciri yönetimi için tüm verilerin ve öngörülerin ve eyleme geçirilebilir zekanın kapsamlı bir şekilde anlaşılmasında olduğu gibi kilit bir rol oynadığını da hayal edebilirsiniz.
Lojistik 4.0 ve Tedarik Zinciri 4.0, verilerden ve otonom kararlardan istihbarat ve eylemlere kadar
verilerin ikinci yönü, eyleme geçirilebilir istihbarata ve nihayetinde (özerk, yarı özerk ve insani) eylemlere dönüştü.
Endüstri 4.0 ve endüstriyel dönüşümde dikey ve yatay entegrasyon olarak akıllı tedarik zinciri yönetimi ve lojistiği için anahtardır.
Endüstriyel Veri Alanı
Katılımcıları arasında güvenli bir veri alışverişi sağlarken, aynı zamanda katılımcı veri sahipleri için veri egemenliği sağlamanın bir yolu olarak Endüstriyel Veri Alanını yeniden akılda tutmak da önemlidir. Çok sayıda hareketli parça ve birçok süreç söz konusu olduğunda, aynı durum veriler için ve lojistik için de geçerlidir.
Endüstriyel Veri Alanı, Industrie 4.0 ‘ın arkasındaki kişiler tarafından yoğun bir şekilde desteklenen yaklaşımlardan sadece bir tanesidir. Lojistiğin geleceğine dahil olan tüm büyük oyuncular, en azından, hiper bağlantılı ve (yarı) otonom türün tedarik zinciri yönetimi ve lojistiğinde blockchain teknolojisinin potansiyeline zaten baktılar.
Henüz yapmamışlarsa, blockchain ve IoT’nin birleşiminden hemen sonra, Lojistik 4.0’ın temel bileşenlerinden biri hızla ivme kazanıyor. Ve lojistikte kesinlikle blockchain girişimleri var. Sadece ABD’deki BiTA’yı düşünün (Trucking Alliance’daki Blockchain).
Lojistikte blockchain girişimleri, önemli konsorsiyumlar (örneğin Maersk ve IBM) gibi hızla ortaya çıkıyor. Ayrıca daha yerel düzeylerde bunun gibi çok sayıda girişim var. Anvers gösterilerinde blockchain’in kullanıldığı akıllı bağlantı noktası gibi.
IoT ile lojistik ve tedarik zincirlerinin sayısallaştırılması ve dijitalleştirilmesinden giderek daha fazla söz ederken (birden fazla lojistik kullanım senaryosu sağlar.
İsterseniz bulut bilişim ve uç bilişim veya sis bilişim gibi diğer teknolojilerle birlikte, lojistikte zekayı en uç noktaya getiririz), dijital tedarik zincirleri ve (yarı-) otonom kararlar ve kendi kendine giden kamyonlar gibi lojistik varlıklar, tedarik zinciri yönetiminde insanların rolünün sona ermesinden çok uzak.
Logistics 4.0 Tedarik Zinciri Yönetimi Dönüşümünde İnsanlar
Sistemlerin ne kadar bağımsız olarak otonom olmasını istediğimizden, Endüstri 4.0’ın merkezi olmayan tedarik zinciri yönetiminin değiştiği, ancak yine de tüm eylemler otomatikleştirilemeyeceği veya otomatikleştirilemeyeceği için insanların plan yapmasına ve eylemler yapmasına ihtiyaç duyduğu önemli bir insan unsuru var.
Bununla birlikte, Endüstri 4.0 ‘ın arkasındaki talepleri ve ademi merkeziyetçiliği karşılamak için, başlangıç noktası ile tüketim noktası ve aradaki çeşitli noktalar arasındaki varlıkların, malların, malzemelerin ve bilgilerin otomatik, akıllı ve giderek daha özerk bir şekilde akışı kilit önemdedir.
Kulağa çelişkili gelebilir, ancak endüstriyel dönüşüm ve lojistiğin dijital dönüşümündeki bu bağlantılı ve ademi merkeziyetçi harekette tedarik zinciri yönetimini daha merkezi hale getiriyor. İstihbarat ve özerklik dijital platformlara ve uç noktaya taşındıkça, genel verimliliğe karar vermek için çok daha fazla içgörü ve izleme olduğu için tedarik zinciri yönetiminin kararları ve görevleri kilit hale geliyor.
Lojistik 4.0, Akıllı lojistik ve Tedarik Zinciri Yönetiminin Ek Temel Görevleri
- Lojistiği daha akıllı hale getirmek için lojistiğe doğru özerklik ve zeka düzeyini eklemek. Ancak esas olarak çok daha bağlantılı ve giderek daha gerçekçi bir ekonominin ihtiyaçlarını karşılamak için onu daha verimli, etkili, bağlantılı ve çevik / esnek hale getirmek.
- Lojistik ve tedarik zincirlerinin bir parçası olduğu bu bütünsel vizyonda endüstriyel dönüşümün hedeflerinden başlayarak, kendi kendini organize eden ve yarı otonom sistemler ile insan planlaması arasında doğru dengeyi, aynı zamanda eylem ve zekaya odaklanarak, işbirliğini sağlamak. İnsan ve makine arasındaki (örneğin , depodaki cobot’lar ) ve değişen ekosistem taleplerinin işlevindeki nihai hedefler çok önemlidir.
- Endüstri 4.0 dağıtımları, veri analitiği, bilgi ekosistemleri, hepsini yönetmek ve değişen bir ademi merkeziyetçilik ortamında doğru kararı almak için gerekli beceri setleri gibi gerçekler ve yönler doğrultusunda çalışma ve yönetme yollarını dönüştürmek, hızlı karar verme, geliştirme çok daha az önceden belirlenmiş lojistik senaryolarda merkezi organizasyonel ve planlama yaklaşımlarından talep üzerine planlama ve belirsizliği yönetmeye ( genel olarak dijital dönüşümün özü) geçiş ile gerçek zamanlı yetenekler ve çeviklik.
Lojistik 4.0 ve Tedarik Zinciri 4.0 Geleceği
Tedarik zinciri yönetiminde ve lojistikte görmeye alıştığımız geleneksel piramitler bozulmaya hazırlanıyor.
Henüz tam olarak bu aşamada değilken ve çoğu kuruluş akıllı lojistik ve tedarik zinciri yönetiminin olanaklarını keşfetmeye başlasa da, diğerleri ekosistemlerindeki paydaşların (iç paydaşlar dahil) taleplerini karşılamak için öncülük ediyor veya daha hızlı hareket etmeye zorlanıyor.
Önümüzdeki yol, tedarik zinciri lojistiği, gelen lojistik, depo yönetimi, iç lojistik veya hat besleme, giden lojistik ve lojistik yönlendirme gibi çeşitli lojistik bileşenlerde daha fazla özerkliktir.
Günümüzde çoğu insan, yıllardır bilinen birkaç uygulamadan birini veya birkaçını duymuştur. Hatta dağıtır veya test eder. Otonom araçlar, sürü zekası, AVG’ler ve kamyonlar, ikmallerini düzenleyen akıllı raflar, tedariklerini organize eden akıllı konteynerler zincirler, çöp kutuları vb.
Yine de, her zamanki gibi, yeni teknolojiler eklenmeye devam etse bile, örneğin arayüzler, blok zinciri, yapay zeka ve makine öğrenimindeki yeni gelişmeler, lojistikte daha iyi dronlar, cobot’lar gibi yeni teknolojiler eklenmeye devam ediyor.
Endüstri 4.0 ve lojistik 4.0’ın insani, organizasyonel ve teknolojik bileşenleri tarafından sağlanan esnek, akıllı tedarik zinciri kararlarının rekabetçi avantajlar elde etmede fark yarattığını bilerek, lojistik ve tedarik zinciri yönetiminin tüm paydaşların ihtiyaçlarını karşılama şekli ile ilgilidir.
Hız ihtiyacının yüksek olduğu ve tedarik zincirinden bağımsız olarak, performans ve hızın çok önemli olduğu, ancak kalitenin de önemli olduğu hiper bağlantılı bir çağda hayatta kalmak.
Basitçe söylemek gerekirse: Akıllı bir konteynere sahip olmak başka bir şeydir; içinde ne olduğunu, nereden geldiğini ve hangi durumda olduğunu takip edebilmek başka bir şeydir. İşte o zaman değere bakan stratejik ve bütünsel bir yaklaşımın faydalarından yararlanmaya başlarsınız.
Dijital Fabrika Teknolojileri ve Akıllı Üretim yazımız için Devam Edin…