Bilişim

Kriptografi ve IoT Cihazları Güvenliği

Kriptografi ve IoT Cihazları Güvenliği. Kriptografi, IoT tasarımının önemli bir güvenlik parçasıdır.

Kriptografi ve IoT Cihazları

Tüketici cihazlarından endüstriyel veri toplamaya kadar her şey için hızla büyüyen IoT cihazlarının kullanımı, hem bireyler hem de işletmeler için birçok fayda sağladı. Bununla birlikte eğilim, güvenlik sorunlarını da beraberinde getirir.

Yeni IoT cihazları, her saniye önemli miktarda veri alışverişi yapabilir (genellikle hassas). Uygun korumalar olmadan, bilgisayar korsanları erişemeyecekleri değerli bilgileri silebilir. Bazı durumlarda, kendi mesajlarını veya verilerini bile gönderebilirler.

Kriptografi ve özellikle aktarılan bilgilerin şifrelenmesi ve çözülmesi, IoT tasarımının önemli bir parçası olmalıdır. IoT cihazlarını ve aktardıkları verileri güvende tutabilir, bu da herkesin zihninde ön planda olmalıdır. Sonuçta, hiç kimse hassas bilgilerinin tehlikeye atılmasını istemez.

Kriptografi IoT Cihaz Güvenliği

IoT cihazları, 2025’te 79,4 zettabayta çıkacağı tahmin edilen büyük miktarda veri aktarır ve bu genellikle gizli, hassas veya başka bir şekilde güvence altına almaya değerdir.

Kriptografi ile bu verileri şifrelemek mümkündür. Mesajlar özel bir anahtarla kodlanır, böylece yalnızca belirli bir kullanıcı, cihaz veya kullanıcı grubu tarafından çözülebilirler.

Geliştiriciler veya üreticiler uçtan uca şifreleme uyguladığında, gönderen ve hedeflenen alıcı dışında hiç kimse, hedefine ulaşmak için internet üzerinden seyahat etse bile, bu verilere cihazdan cihaza geçerken erişemez.

Doğru şifreleme standartları uygulandığında, belirli bir cihazın üreticisinin bile bu bilgilere erişemeyeceği anlamına gelir.

Bu tür bir koruma, son derece hassas verilerle çalışan ve bu bilgileri güvende tutmak isteyen işletmeler için gereklidir. Şifreleme, farklı IoT cihazlarında aktarılan verileri çalmaya çalışan bir bilgisayar korsanının sahip olabileceği saldırı açılarını etkili bir şekilde azaltır.

Çoğu IoT cihazının aktardığı veriler, web’de ve diğer cihazlarda hareket ederken bir noktada şifrelenir. Bununla birlikte, çok az üretici cihaz üzerinde veya merkezi şifreleme uygulamaktadır. Bu, bilgilerin yalnızca aktarılırken güvenli olabileceği anlamına gelir.

Kriptografi, iyi IoT cihaz güvenliği için gerekli olsa da, şifreleme standartlarının yerleştirilmesinde bazı önemli zorluklar vardır.

Bu cihazlar, bilgisayarlar veya akıllı telefonlar gibi diğer öğelerden farklı, daha az güçlü donanım özelliklerine sahip olduğundan, standart şifreleme yaklaşımları daha az uygulanabilir olabilir.

IoT Cihazlarında Kriptografi Uygulamaları

Üreticilerin seçim yapabileceği birkaç farklı kriptografik standart vardır. Piyasadaki çoğu veri koruma aracının yanı sıra birçok hükümet ve güvenlik kuruluşu, Gelişmiş Şifreleme Standardı olan altın standart şifreleme yöntemini kullanır.

Ancak her üretici, AES gibi popüler şifreleme standartlarının IoT cihazları için doğru olduğuna ikna olmuyor.

Bununla birlikte, IoT cihazları benzersizdir. Çoğu durumda, tamamlamaları gereken her görev için yeterli işlem gücü sağlayan özel donanıma sahiptirler. Endüstriyel ortamlarda, bir IoT cihazı yalnızca bir tür veriyi izlemek ve bu bilgiyi merkezi bir sunucuya göndermek için ekipmana sahip olabilir.

Bazı üreticiler, AES gibi denenmiş ve doğru şifreleme standartlarını kullanma fikrine karşı çıktılar. Bunun nedeni, AES’in hafif olacak şekilde tasarlanmamasıdır. Yani IoT sensörleri gibi az işlem gücüne sahip cihazlar için standardı uygulamak zor olabilir.

Önde gelen IoT cihazları üzerine yapılan araştırmalar, üreticilerin muhtemelen daha hafif – ancak daha az güvenli – güvenlik standartlarıyla çalışmaları gerekmediğini ortaya çıkardı. Bunun yerine, bu düşük güçlü cihazlarda bile AES’i çalıştırmanın bir yolunu bulmak çoğu zaman mümkündür.

IoT Kriptografisi Zorlukları

Bununla birlikte, çok az işlem gücüne sahip IoT cihazları için – ağır ekipmanlarda internete bağlı mikro denetleyiciler gibi hafif şifreleme bir gereklilik olabilir.

IoT cihazları için yeni, hafif şifreleme standartları henüz ölçekli olarak kullanılmadı. Çünkü çoğunlukla geçmişte bu tür bir ölçüme gerçekten ihtiyaç duyulmamıştı.

Geliştiriciler, kriptograflar ve siber güvenlik uzmanları AES’in güçlü ve zayıf yönlerini bilirken, yeni bir şifreleme standardı hakkında aynı bilgiye sahip olmayacaklar. Bu, bu yeni standartları kullanan IoT cihazlarını daha savunmasız hale getirebilir.

Hafif şifreleme teknolojisinin kullanılabilir hale gelmesini beklemek de önemli sorunlar oluşturabilir. Mevcut IoT teknolojisini geniş ölçekte yeni güvenlik standartlarıyla güçlendirmek zor olabilir. Bu da sahiplerin eski cihazları değiştirmeleri veya sınırlı veri güvenliğini kabul etmeleri gerektiği anlamına gelir.

Daha eski öğeler güvence altına alınabilse bile, beklemek, bu arada büyük miktarda cihaz iletişimini güvensiz bırakmak anlamına gelebilir. Siber güvenlik geliştiricileri, bu sorunu çözebilecek yeni teknolojiler yaratmaya başlıyor.

İsviçreli kriptografi firması Teserakt tarafından geliştirilen açık kaynaklı E4 gibi projeler, üreticilerin, nereden gelirse gelsin veya nereye giderse gitsin, verilerin olabildiğince sık korunmasını sağlamaya yardımcı olmayı amaçlıyor.

IoT Verilerini Kriptografi ile Koruma

Kullanılmakta olan IoT cihazlarının sayısının önümüzdeki yıllarda hızlı bir şekilde artması muhtemeldir. Endüstri 4.0 teknolojisinin büyümesi, muhtemelen sensörleri ve diğer cihazları daha da kullanışlı hale getirecek ve işletmeleri teknolojiyi benimsemeye teşvik edecek.

Bu eğilim muhtemelen kriptografiyi de çok daha önemli hale getirecek. Uçtan uca şifreleme olmadan, IoT cihazları arasında aktarılan veriler güvensiz kalacak ve gizli dinleme ve manipülasyona karşı savunmasız kalacaktır.

Yeni ve eski Kriptografik Standartlar, IoT cihazlarını güvende tutmaya yardımcı olabilir. Üreticiler, bazı standartlar kullanarak bilgileri şifrelemek için gereken kaynaklar gibi bazı sorunları gerekçe göstererek bazı cihazlara şifreleme dahil etme fikrine karşı çıkarken, geliştiriciler yardımcı olabilecek yeni teknolojiler yaratmaya çalışıyor.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu