Piezoelektrik Basınç Sensörü Nedir? Sensör Çalışma Prensibi
Piezoelektrik Basınç Sensörü Nedir? Sensör Çalışma Prensibi. Piezoelektrik basınç sensörü, kısaca ölçülen basıncı elektrik sinyaline dönüştürebilmek için Piezoelektrik malzemenin, piezoelektrik etkisini kullanan basınç sensörüdür.
Piezoelektrik Basınç Sensörü Çalışma Prensibi
Ölçülecek olan basıncı elektriğe dönüştürmek için elektrikli elemanları ve diğer bileşenleri kullanabilirsiniz. Ölçüm çalışması için hassas ölçüm aletleri, basınç vericileri ve basınç sensörleri olabilir.
Ayrıca Piezoelektrik Basınç transdüserleri, kristalin elektrostatik yükünün, direncinin veya rezonans frekansının ve elektrostatik yükünün ölçülmesine göre sınıflandırılır. Hangi şekilde kullanıldığına bağlı olarak, kristal sensör elektrostatik, piezodirençli ya da rezonans olarak isimlendirilebilir.
Bir kuvars kristaline kuvvet, basınç ya da ivme uygulanırsa, kristal boyunca uygulanan güçle orantılı bir yük oluşur. Bu kristal sensörleri ile gerinim ölçerler gibi statik güç aletleri arasındaki ana fark, kristal tarafından üretilmiş elektrik sinyalinin hızla bozulmasıdır. Bu özellik, Piezoelektrik sensörleri statik kuvvetlerin ya da basınçların ölçümü için uygun olmaya, fakat dinamik ölçümler için çok kullanışlı duruma getirir.
See: Drone ve Robot Basınç Sensörleri Uygulamaları
Piezoelektrik Sensör Ana Malzemeleri
- Sodyum potasyum tartarat
- Dihidrojen fosfat
- Kuvars
- Ölçülen akışkanın diyafram üzerine uyguladığı basınç (p)
- Diyaframın aktif alanına göre orantılı bir kuvvet olarak piezoelektrik kristallere iletilir.
- Helisel şeklinde bir yay, elektrot görevi gören metal kaplı kristal yüzeye temas eder ve elektrik yükünü konektöre taşır.
Piezoelektrik Basınç Sensörleri Kullanım Alanları
Piezoelektrik Sensörler aşağıdaki alanlarda ölçüm için tercih edilir.
- Dinamik basınçlar
- Yüksek statik basınçlarda küçük basınç titreşimleri
- Yüksek sıcaklık ya da çok küçük sıcaklık sensörlerine ihtiyaç duyan yarı statik basınç ölçümlerinde
Piezoelektrik Basınç Sensörü Avantajları ve Dezavantajları
Avantajları
- Bant genişliği
- Yüksek hassasiyet
- Yüksek sinyal-gürültü oranı
- Basit yapı
- Güvenilir çalışma
- Hafifliktir
Dezavantajları
- Bazı piezoelektrik malzemelerin nem geçirmez önlemlere ihtiyaç duymasıdır
- Çıkış DC yanıtı zayıftır. Bu kusurun üstesinden gelmek için yüksek giriş empedans devresi veya şarj amplifikatörü kullanmak gereklidir.
Okumaya Devam Edin: Sensörlerde Ferroelektrik Malzemeye Yeni Alternatif
Piezoelektrik Basınç Sensörü hakkında bütün her şeyi öğrendim gerçekten çok yardımcı oldu doğru düzgün bir tane bilgi arıyordum buraya tesadüfen gördüm detaylı bir şekilde açıklamaya yazmışsınız
Sitede piezoelektrik basınç transdüserleri hakkında aradığım bilgiler vardı özenle hazırlanmış çok işime yaradı teşekkür ederim 🙏
piezoelektrik ve basınc sıstemleri hakkında ne kadar detaylı bılgıler