Endüstri

Dijital Fabrika Teknolojileri ve Akıllı Üretim

Dijital Fabrika Teknolojileri ve Akıllı Üretim. Dijital Üretim, simülasyon teknolojileri, bağlı ekipman ve işbirliği araçlarından oluşan entegre bir sisteme dayanır.

Dijital Fabrika Nedir?

Dijital Fabrika, malzemelerden, insanlardan ve makinelerden gelen veriler de dahil olmak üzere, operasyon boyunca bilgileri dijital olarak otomatik olarak paylaşmak için teknolojiyi kullanır.

Analog fabrikayı dijital fabrikaya çeviren tek bir teknoloji yoktur. Bununla birlikte, dijital fabrikaların paylaştığı birçok ortak teknoloji ve özellik vardır ve birden fazla teknolojiyi harmanlayan üreticiler, büyük olasılıkla “Dijital Fabrikalar” olarak görülenlerdir.

Dijital bir fabrikada bulabileceğiniz teknoloji şunlardır:

Endüstriyel Nesnelerin İnterneti (IIoT)

Bu, birbirine bağlı ve birbiriyle iletişim kuran küçük sensörlerden ve diğer donanımlardan oluşur. Üretimde IIoT için neredeyse sınırsız sayıda kullanım durumu olmasına rağmen, varlık yönetimi, akıllı HVAC ve aydınlatma yoluyla enerji azaltma veya makine veri toplama için kullanılabilirler.

Dijital Fabrikalarda Büyük Veri

IIoT cihazlar veri toplamak için bir yere gitmek zorundadır. Üreticilerin genellikle müşteri verileri, üretim verileri, tedarikçi verileri vb. gibi topladığı diğer veriler için de aynı şey geçerli.

Büyük veri, basitçe, üreticilerin çekebileceği büyük bilgi depolarının yanı sıra bu bilgileri diğer araçlarla kullanmak üzere sıralama ve yönetme yollarını ifade eden analiz yazılımlarıdır.

Tahmine Dayalı Analitik ve Makine Öğrenimi

İmalat ve diğer endüstrilerle ilgili olarak, makine öğrenimi ve tahmine dayalı analitik, yukarıda bahsedilen toplanan veriler için kullanım örneğidir.

Veriler birleştirilebilir ve insanlar için tek başına değer elde edemeyecek kadar karmaşık olabilecek bilgi kümelerinden karar verme içgörüleri sunan makine öğrenimi modellerini beslemek için kullanılabilir.

Makine öğrenimi ve tahmine dayalı analitik, talebi tahmin etmek, makinelerde tahmine dayalı ve kuralcı bakım yapmak, pazardaki açıklıkları ve fırsatları tespit etmek ve çok daha fazlası için kullanılabilir. Bu, dijital bir fabrikanın çok güçlü bir yönüdür.

Dijital Fabrika ve Otomasyon

Akıllı bağlantılı makinelerle, insanların döngünün dışına çıkma ve otomasyonun devreye girmesine izin verme fırsatı geliyor. Çoğu durumda, makineler, insan emsallerine göre görevleri daha hızlı ve daha doğru bir şekilde yerine getirebilir.

Endüstriyel otomasyonda, karmaşık bilişsel görevlere odaklanmak açısından insan beynine kıyasla, Akıllı Otomasyon daha iyi ve uygundur.

Bazı dijital fabrikalar için sonraki seviye, akıllı otomasyon kullanarak üretim tekniklerini, insan üretimi sürecinden tamamen çıkarmaktır.

Fabrika üretimini, insan müdahalesi olmadan günde 24 saat durmadan üretmeye devam edeceği şekilde başlatma ve durdurma becerisini kazandırmaya çalışılmaktadır.

Bulut ve Uç Bilişim Teknolojisi

Bulut teknolojisi, dijital fabrikalara, web üzerinden erişilen, başkalarıyla paylaştıkları güvenli ekipmanı kullanarak geniş veri yığınlarını depolama ve analiz etme yeteneği sağlar.

Bulut teknolojisi, üreticilere genellikle şirket içinde satın almak ve bakımını yapmak mümkün olandan daha hızlı ve daha güçlü makineler ve daha büyük depolama kapasiteleri (daha fazla korumayla) sağlar.

Edge computing, fabrika katından gelen verileri alır ve yakındaki işler, buluta yüklemek, analiz etmek ve bilgiyi fabrika katına yeniden dağıtmak için gereken bekleme süresini ortadan kaldırır.

Uç bilgi işlem, verileri kullanarak gerçek zamanlı analitik ve ultra hızlı karar alma sağlar ve güvenlik mekanizmaları, tahmini bakım ve benzer şekilde zamana duyarlı bilgi işlem görevleri için mükemmeldir.

Dijital Fabrikaların Ortak Noktaları

  • Kağıt Yok : Süreçler dijitalleştirildiği için dijital bir fabrikada kağıda ihtiyaç yoktur. Her şey bulutta veya yerel olarak dijital formatta saklanır.
  • Bağlantılı Yığın : Belirtildiği gibi, önemli olan bir teknolojiye sahip olmaktan çok, entegre teknolojilerden oluşan bir sisteme sahip olmaktır. Bu, ERP verileriyle birleştirilen, MES ve SCADA verileriyle birleştirilen, zeminden gelen PLC bilgilerini içerebilir. Makineler arasındaki bu bilgi alışverişi, üretim sürecinin tüm seviyelerinde hızlı, veriye dayalı, makine liderliğinde karar vermeye olanak tanır.
  • Gerçek Zamanlı Metrikler : Dijital bir fabrikadan beklenen verimlilik türü ile çalışmak için, üreticiler, üretim hedeflerinin ve diğer şirket girişimlerinin karşılanmaya devam etmesini sağlamak için anında ayarlamalarına izin veren gerçek zamanlı ölçümlere erişebilmelidir.
  • Büyük Veri Analitiği : Tonlarca veriye sahip olmak, işlenmedikçe ve analiz edilmedikçe işe yaramaz. Bu tür analizler, dijital fabrikaların sayılara dayalı daha bilinçli kararlar almasına yardımcı olarak, verimliliği artırmak için eğilimleri, fırsatları, sorunları ve alanları tespit etmelerine olanak tanır.
Dijital Fabrikanın Faydaları Nelerdir?

Dijital bir fabrikanın en belirgin faydalarından biri, verimlilikte büyük bir artıştır. Fabrikalar az zamanda, daha az malzeme kaynaklarının, daha az arıza ve hurda parçaları ile üretebilir. Aynı zamanda ön yargılı verimsiz insan karar verme süreçlerini kaldırır.

Birçok imalat çalışanı, otomasyon ve diğer dijital teknolojilerin akışının, yeni ve daha yüksek maaşlı işler için fırsatlar yarattığını söylüyor. Bu yüksek maaşlı işler, tesisi iyileştirmek için yeni anlayışlar ve konseptlerle genç, yeni yetenekleri sahaya çekiyor.

Aynı şekilde, dijital fabrikalar da inovasyon için zemin hazırlıyor. Gerçek zamanlı analitik yoluyla sisteme eklenen çeviklik nedeniyle, gereksiz kaynak harcamadan deney yapmak, yaratıcı olmak, pazardaki yeni sorunlara çözümler bulmak ve fikirleri ölçeklendirmek için daha fazla alan vardır.

Dijital fabrikalarla müşteri memnuniyetinde bir artış görünüyor. Çünkü maliyetler düşebiliyor. Nakliye süreleri kısalabilir, bu arada kalite ve tutarlılık artabilir.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu