Endüstri

M2M Nedir? M2M IoT Arasındaki Farklar Nelerdir?

M2M Nedir? M2M IoT Arasındaki Farklar Nelerdir? Makineden makineye ya da kısaca M2M, insanlar tarafından manuel müdahale olmaksızın cihazlar arasındaki etkileşimi ifade eder.

M2M Nedir?

M2M Nedir? M2M, endüstriyel makineler, sensörler, varlıklar ve biz insanlar arasında iletişimi mümkün kılan teknolojileri ifade eder.

İletişim, verileri yakalayan ve kablosuz (veya kablolu) olarak iletebilen bir makinenin içine yerleştirilmiş akıllı bir cihaz kullanılarak mümkün kılınır. Bu veriler daha sonra örneğin performansı izlemek, sorunları takip etmek ve uyarmak ve çıktıyı iyileştirmek için birçok şekilde kullanılabilir.

M2M teknolojisi, makinelerin bilgileri paylaşmasına ve hatta eylemleri koordine etmesine ve gerçekleştirmesine olanak tanır. Bütün bunlar, özerk bir şekilde olur.

M2M teknolojisi ilk olarak üretim ortamlarında benimsendi. Daha sonra sağlık, ticaret ve sigorta dahil olmak üzere diğer birçok sektör tarafından benimsendi. M2M neredeyse sonsuz bir uygulama alanına sahiptir.

Bazı örnekler: lojistikte uzaktan kontrol, enerji sayacı okuma, ATM makineleri, sağlık izleme ve çok daha fazlası.

İlginizi Çekebilir:

M2M Nasıl Çalışır?

M2M teknolojisi, verileri toplayarak ve bir ağa ileterek çalışır. Sensörlü herhangi bir cihaz bir tür ağa bağlanabilir. M2M ayrıca olay dizileri tarafından belirlenen eylemleri otomatik olarak gerçekleştirmek için kullanılır. Örneğin: akıllı bir çalar saat, bir trenin iptal edildiği bilgisini ağdan alabilir. Daha sonra işe gidip gelmek için gereken ekstra süreyi hesaplayacak ve alarmı erken çalacaktır.

M2M teknolojisinin kullanım alanları genellikle M2M iletişimini benimseyen endüstriler kadar geniş kapsamlıdır (Telemetri, endüstriyel, uzaktan izleme vb.). Bununla birlikte, M2M’nin 6 temel alanı tanımlanır: RFID (radyo frekansı tanımlama), telematik, telemetri, sensör ağı, akıllı hizmetler ve M2M uzaktan izleme.

Tüm M2M sistemleri üç ana bileşenden oluşur:

  • Veri Uç Noktası (DEP): İletilecek veya izlenecek verileri içeren sistem. Bir M2M ağı, birkaç DEP’den ve bağlı cihazlardan oluşabilir. Veri Uç Noktaları, bilgileri ağa gönderir ve burada Veri Entegrasyon Noktasına aktarılır. Bireysel DEP’ler ayrıca ağ aracılığıyla birbirleriyle etkileşime girer.
  • İletişim Ağları: Cihazlar arasında veri aktarmak için kullanılırlar. Ağlar, kablosuz veya kablolu İnternet veya hücresel bağlantıları içerir. Öncelikle IoT Nesnelerin İnterneti ‘nde kullanılan başka ağ teknolojileri de var. Bunlar arasında RFID (Radyo Frekansı Tanımlama), NFC ve Bluetooth bulunmaktadır.
  • Veri Entegrasyon Noktası (DIP): Bilgileri alan makine. Birçok Veri Uç Noktası olabilirken, bir ağda yalnızca bir DIP vardır. DIP, diğer şeylerin yanı sıra bir sunucu veya kontrol merkezi olabilir.

M2M IoT Arasındaki Farklar Nelerdir?

M2M, Nesnelerin İnterneti ‘nin (IoT) temelidir. İki terim genellikle birbirinin yerine kullanılır. Ancak, aynı değiller. IoT, M2M gerektirir, ancak bunun tersi doğru değildir.

Her iki terim de bağlı cihazların iletişimi ile ilgilidir. M2M sistemleri genellikle kapalı bir ağda konuşlandırılır. IoT sistemleri, farklı sistemleri tek ve daha geniş bir ağda koordine etmek için kablosuz bağlantılar kullanır.

M2M ve IoT Arasındaki Bağlantı

M2M, genellikle Nesnelerin İnterneti’nin (IoT) bir alt kümesi olarak anılır. IoT her şeyin – nesneler, makineler ve insanlar – birbirine bağlı ve iletişim halinde olduğu, fiziksel ve dijital dünyaları birleştirdiği, tüketicileri, işletmeleri, kuruluşları ve endüstrileri ve tüm şehirleri içeren geniş bir gelecek vizyonu olarak tanımlanıyor.

Buna karşılık, M2M daha çok makineleri, araçları, monitörleri ve sensörleri M2M iletişimini sağlayan akıllı cihazlarla donatmakla ilgilenir.

M2M Teknolojisinin Faydaları Nelerdir?

M2M teknolojisi ileri derecede çok yönlüdür ve çeşitli özellikler ve avantajlar sunar:

  • Düşük enerji kullanımı.
  • Hızlı veri iletimi.
  • Veri aktarımlarını programlayabilme, bu da verimliliğin artmasını sağlar.
  • Veri işleme, insanların yeteneklerini büyük ölçüde aşmaktadır.
  • Cihazların uzaktan kontrolü.
  • Azaltılmış bakım ihtiyacı.
  • Azaltılmış insan hatası riski.
  • Uygun maliyetli.

Bizimle iletişime geçmekten ve yorum yazmaktan çekinmeyin…

İlgili Makaleler

Bir Yorum

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu